Brooke Shields 58 let


Brooke Christa Camille Shields, americká herečka a supermodelka, pochází z New Yorku z dobře situované rodiny s vazbami na italskou šlechtu (druhá žena jejího dědečka z otcovy strany, mimochodem bývalé tenisové hvězdy, byla italskou princeznou). Jejím otcem je Francis Alexander Shields a matkou Teri Shields (dívčím jménem Maria Theresia Schmonnová). Jméno Camille má Brooke od okamžiku svého biřmování ve věku deseti let. Rodiče se rozvedli, když byla ještě dítě. Má tři nevlastní sestry: Marinu, Olympii a Christinu Shieldsovy. Její macecha Diana Lippert Auchinclossová (jejíž první muž byl nevlastním bratrem Jacueline Kennedy-Onassisové) má ještě dceru a syna. Brooke chodila do dívčí Lenox School a na Dwight-Englewood School v Englewoodu (New Jersey) a až do poloviny 80. let žila v Haworthu.

První větší role přišla v Malleově dramatu DĚVČÁTKO (1978), kde představovala dceru prostitutky (Susan Sarandonová) žijící ve veřejném domě a protože jí v době uvedení filmu (s mnoha “nahými” scénami) bylo teprve dvanáct, vyvstala otázka dětské pornografie. Následoval mnohem méně kontroverzní, ovšem také méně pozoruhodný snímek, romantický western WANDA NEVADA (1979) v režii Petera Fondy, který si také zahrál hlavní roli. Po dvou dekádách u filmu tak jejím zřejmě nejznámějším filmem zůstává MODRÁ LAGUNA (1980), který obsahuje řadu intimních scén mezi dospívající dívkou a chlapcem – a navíc příbuznými – na opuštěném ostrově (Shieldsová později dosvědčovala, že do některých scén byli použiti dospělí dabléři) a film NEKONEČNÁ LÁSKA (1981, Endless love) s Martinem Hewittem. V kategorii “oblíbený mladý herec” získala ve čtyřech letech po sobě “cenu diváků” (People's Choice Award, 1981 – 1984). V letech 1983 – 1987 kariéru pozdržela kvůli studiu. Na princetonské univerzitě promovala v oboru francouzská literatura a její promoční práce se týkala právě zkušeností u filmů Louise Malleho.

Shields má na kontě řadu televizních show. Nejúspěšnější byl zřejmě sitkom “Správná Susan”, ve kterém vystupovala v letech 1996 – 2000 (zisk People's Choice Award a dvě nominace na Zlatý glóbus). Pohostinsky si zahrála i v “That '70s Show”, v jedné epizodě seriálu “Přátelé” a byla nejmladším hostem “The Muppet Show” Jima Hensona, kde spolu s Kermitem a spol. předvedla svoji vlastní verzi “Alenky v říši divů”. Mnohokrát se objevila v různých obnovených muzikálech na Broadwayi a také v londýnském West Endu (muzikál Chicago).

Dávala interview a na jaře 2005 se objevila v “The Oprah Winfrey Show”, kde se svěřila se svým bojem s poporodní depresí (myšlenky na sebevraždu, neschopnost adekvátně reagovat na potřeby narozeného dítěte, opožděné mateřské vazby). Spouštěčem mohl být traumatický porod, smrt jejího vlastního otce tři týdny před ním, stres z umělého oplodnění, potrat, rodinná anamnéza deprese, stejně jako hormonální a tělesné změny spojené s těhotenstvím a porodem (podrobněji se rozepisuje ve své knize “Down Came the Rain”, tedy “Začalo pršet”).


31.5.1965
New York City, New York, USA
Brooke Shields csfd

Mother of the BrideVánoční harmonieVánoční hradLoco por tiDaisy WintersZáhada v květinářství: Držet jazyk za zubyZáhada v květinářství: Květiny na věčnostZáhada v květinářství: Utnuto v počátkuZachraňte mumiiMonstrózní přátelstvíNávaly pod košemGreening of Whitney Brown, TheHolka s prknemChlupatá odplataWolfsbergská bestieLiga spravedlivých: Nová hranicePůlnoční vlakZlatovláska a 3 medvědiBag BoyLightfield's Home VideosThat '70s Show Special: The Final GoodbyeBob the ButlerVzpomínámeNáš italský manželVelikonoční dobrodružstvíMiss Spider - FilmVdovyKauza: DítěMassholesVálka hormonůThe WeekendČerná a bíláŽenich na útěkuMaléry paní MargaretThe Almost Perfect Bank RobberyManiakNespoutaná divočinaSedmé patroUn amore americanoFreakedStopy LauryTulácké snyBrenda StarrováZávodní horečkaThe Diamond TrapMuppets dobývají ManhattanZlatá lodičkaSaharaEndless LoveModrá lagunaJust You and Me, KidTiltTéměř dokonalá aféraWanda NevadaDěvčátkoKrál cikánůPrince of Central Park, TheAlice, sladká AliceAfter the FallZáchranáři L. A.


Aktualizace osobnostního profilu Brooke Shields: 8.11. 2023 22:59