Liberace (1919 - 1987)


Narodil se 16. května 1919 jako Władziu Valentino Liberace ve West Allis, Wisconsin. Jeho otec Salvatore (Sam) Liberace (09.12.1885 - 01.4.1977), byl přistěhovalec z Itálie, matka Frances Zuchowska (31.8. 1892 - 1.11.1980), byla polského původu. Měl dvojče, které zemřelo při porodu.

Trpěl vadou řeči a stal se terčem posměšků. Děti ze sousedství se mu posmívaly za jeho zženštilou osobnost a za to, že se místo sportu raději věnoval vaření a hraní na klavír. Soustředil se na klavír s pomocí učitele hudby Florence Kellyho, který dohlížel na jeho hudební vývoj po 10 let. V roce 1934 hrál jazzový klavír se školní skupinou "The mixers" a později i s jinými skupinami. Hrál také v kabaretech a striptýzových barech. I když otec s matkou jeho hraní neschvalovali, jejich syn si tím vydělával na živobytí v těžkých časech. Na nějakou dobu přijal Liberace umělecké jméno "Walter Busterkeys". Jevil zájem o kreslířské umění, design a malby, a stal se vybíravým prádelníkem a stoupencem módy.

Liberace začal profesionálně hrát v roce 1937. Začal si mixovat klasické skladby s moderní populární hudbou, také si sám vyvinul komplikované kulisy. V roce 1944 začal hrát v Las Vegas. Od té doby se Liberace stal synonymem pro Vegas. V letech 1947 až 1954 Liberace vydal na 70 alb a byl poptávaným klavíristou v Bílém Domě i v Hollywoodu. Stal se nejlépe placeným hudebníkem na světě v průběhu 50., 60. a 70. let.

Neustále se spekulovalo o jeho sexualitě, avšak díky jeho konzervativnosti svou orientaci (byl homosexuál) dlouho skrýval. V roce 1956 žaloval Daily Mirror pro urážku na cti poté, co jej naznačili, že by mohl být homosexuálem. Na veřejnosti byly jeho ženami např. Mae Westová a Joanne Rio. V létě roku 1977 do jeho bouřlivého života v Las Vegas vstoupí o 40 let mladší, teprve šestnáctiletý Scott Thorston, který je najat coby Liberaceho osobní řidič. Scott je okouzlen Liberaceho pompézním světem, opulentní vilou i jeho extravagantním stylem a záhy spolu prožijí tajnou milostnou aféru, která se rozvine ve vážný vztah. Ve svých 18 letech se k Liberacemu nastěhuje, avšak v roce 1984 jej Scott žaluje a odstěhuje se.Liberace před veřejností utajoval nejen svoji sexuální orientaci, ale i nemoc AIDS, které nakonec roku 1987 podlehl. Navzdory velkému věkovému rozdílu a Liberaceho manýrám stál Scott po Liberaceho boku až do jeho smrti.


16.5.1919
West Allis, Wisconsin, USA
4.2.1987
Palm Springs, California, USA
Liberace csfd

The Loved OneWhen the Boys Meet the GirlsSincerely YoursMerry MirthquakesFootlight VarietiesSouth Sea SinnerLeo & Liz in Beverly HillsHotelKojakThe Muppet ShowHere's LucyBatmanThe Jackie Gleason ShowThe MonkeesAnother WorldDate with the AngelsThe Jack Benny ProgramCommitment to LifeBáječný Bob EinsteinLook Me Over - LiberaceVisible: Out on Television30 for 30V záři reflektorů: Carrie Fisher a Debbie ReynoldsAmerická 60. létaLas Vegas: An Unconventional HistoryChristmas from HollywoodHey, Hey We're the MonkeesBiography: Liberace - Mr. ShowmanshipBatmania from Comics to ScreenThe World of LiberaceWarner Brothers PresentsWWE Hall of Fame 2014The History of WWE: 50 Years of Sports EntertainmentStarrcade: The Essential CollectionOprah showWrestleMania IThe 54th Annual Academy AwardsA Gift of MusicBest of Las Vegas AwardsThe 29th Annual Primetime Emmy AwardsSaturday Night LiveDinah!The Russell Harty ShowPearl Bailey Show, TheKraft Music Hall Presents: The Des O'Connor ShowThe Andy Williams ShowThe David Frost ShowThe Liberace ShowShowtimeThe Beautiful Phyllis Diller ShowLaugh-InPat Boone in HollywoodThe Bob Braun ShowThe Joey Bishop Show


Aktualizace osobnostního profilu Liberace: 9.12. 2023 12:16