Donovan 77 let


Zpěvák, skladatel a kytarista Donovan Phillips Leitch vyvinul eklektický a osobitý styl, který kombinoval folk, jazz, pop, psychedelic rock a world music.

Během nahrávání dema se Donovan skamarádil s Brianem Jonesem z Rolling Stones, který nahrával poblíž. Tak poznal Jonesovou bývalou přítelkyní Lindu Lawrenceovou, se kterou měl vztah asi pěti let. Linda ovlivnila Donovanovu hudbu, ale odmítla si ho vzít a na konci 60. let se na několik let přestěhovala do Spojených států. Setkali se náhodou v roce 1970 a brzy poté se vzali. Donovan měl však i jiné vztahy, z nichž jedno vyústilo v narození jeho prvních dvou dětí, Donovana Leitche a Ione Skye, z nichž se oba stali herci.

V roce 1966 se Donovan zbavil vlivů Dylana a stal se jedním z prvních britských popových hudebníků, kteří se svezli na květinové síle. Ponořil se do jazzu a blues a vstupoval do své nejkreativnější fáze jako skladatel. Skladba „Sunshine Superman“ je jedna z prvních psychedelických popových nahrávek. V té době se seznámil s Paulem McCartneyem a Johnem Paulem Jonesem z Led Zeppelin. V polovině roku 1966 se Donovan stal první významnou britskou popovou hvězdou, která byla zatčena za držení konopí. Donovanovo užívání drog bylo omezeno na konopí, s občasným užíváním LSD a meskalinu.

Éra punku vyvolala v Británii odpor proti optimismu a rozmaru éry hippies, jehož příkladem byl Donovan. Slovo hippie se stalo pejorativním a Donovanovo štěstí utrpělo. Přesto v 80. letech nadále vystupoval a vydával alba. Donovan vydal skoro 30 studiových alb. Dne 14. dubna 2012 byl Donovan uveden do rokenrolové síně slávy.


10.5.1946
Glasgow, Scotland, Velká Británie
Donovan csfd

Patrola prokletýchBratr Slunce, sestra LunaThe Pied PiperSmůla na patáchAliens From Spaceship EarthSgt. Pepper's Lonely Hearts Club BandCucumber CastleJestliže je úterý, musíme být v BelgiiSedmnáct let - vlasy blondCillaGoodbye AgainDee TimeOnce More with FelixGadzooks! It's All HappeningTop à...Five O'Clock ClubDiscs a Go-GoHalušky: Dobrodružství s psychedelikyMoje generaceRevolution: The Legacy of the SixtiesRooted in PeaceBack BeatHow the Brits Rocked AmericaDavid wants to flySchool of ThoughtPříběh pop music a politikyHollywood FameThe Heaven and Earth ShowKen Russell 'In Search of the English Folk Song'Message to Love: The Isle of Wight FestivalEin Traum von KabulBásníci EvropyWalking After MidnightThe Compleat BeatlesAll You Need Is LoveThis Is Tom JonesFestivalThe Big T.N.T. ShowDonovan: I Am the ShamanThe Beatles: A Day in the LifeBerlin Live: DonovanBratislavská lýra 1983: Pestrá paleta melódiíThe Secret Policeman's Private PartsThe Secret Policeman's Other BallGerard Malanga's Film NotebooksGottschalks große 68er-ShowThe 2012 Rock and Roll Hall of Fame Induction CeremonyConanMemòries de la teleLes Années bonheurJimmy Kimmel Live!LorraineBreakfastTout le monde en parleLater... With Jools HollandNa sowas!Wetten, dass..?Good Old Days Part II


Aktualizace osobnostního profilu Donovan: 28.2. 2024 13:52