Daniel Auteuil 74 let


Přestože se narodil v Alžíru, vyrůstal Daniel Auteuil v Avignonu, kde jeho rodiče – operní pěvci – dostali angažmá. V rodině umělců nikoho nepřekvapilo, že byl malý Daniel okouzlen divadlem do té míry, že se sám chtěl stát hercem. Po několika neúspěšných pokusech o přijetí na konzervatoř se mu přesto podařilo dostat alespoň malé role ve hrách Early morning a Godspell. Na prknech, která znamenají svět se Auteuilův první úspěch dostavil v roce 1979, kdy za roli v představení Coup de chapeau dostal Cenu Gérarda Philipa pro nejlepšího mladého herce.

Auteuil jakožto herec-chameleon, jak je mnohými nazýván, je schopný skvěle zahrát jak roli komickou, tak tragickou. Proto ho můžeme spatřit nejen v komediích KOndoMEDIE/S BARVOU VEN (2001), AŽ PO VÁS (2003) nebo DABLÉR (2006), ale i v historických snímcích KRÁLOVNA MARGOT (1994), HRBÁČ (1997) nebo SADE (2000). Druhého Césara si však Auteuil vysloužil až nenápadným snímkem DÍVKA NA MOSTĚ (1999) Patrice Leconta. V roce 2007 opět zazářil – tentokrát po boku Jean-Pierra Darroussina – v příjemném, laskavém snímku DIALOGUE AVEC MON JARDINIER.

Rok 2008 se pro Daniela Auteuile nesl v duchu spolupráce s režisérem Olivierem Marchalem na krimifilmu MR 73. Uvidíme, jestli tento snímek bude tak úspěšný jako jejich poslední společné dílo VÁLKA POLICAJTŮ (2004).


24.1.1950
Alžír, Alžírsko
Daniel Auteuil csfd

Un SilenceNová hračkaSbohem, pane HaffmanneQui m'aime me suive !Tenkrát podruhéAmoureux de ma femmeBez domovaZaujetíSpravedlnost pro mou dceruZpovědiLes NaufragésMezi přáteliNaše ženyLa trilogie marseillaise: CésarFannyJappeloupMariusNež přijde zimaOrage d'une nuit d'étéLa Mer à boireSnajprStudnařova dceraNěco za něcoMiloval jsem jiMR 73Patnáctka z PařížeTo jsem jáDruhý dechL'InvitéRozhovory s mým zahradníkemDablérMůj nejlepší přítelNapoleon a jáSrdečná dohodaJeden zůstává, druhý odcházíPeindre ou faire l'amourUtajenýPodivný zločinPoldou na 24 hodinPourquoi (pas) le BrésilVálka policajtůAž po vásPetites coupuresRencontre avec le dragonNepřítelKOndoMEDIEVajont - šílenství mužůMarkýz de SadeProkletí ostrova Saint PierreDívka na mostěMauvaise passeThe Lost SonHrbáčLucie AubracováDěti nociJak tvrdí PereiraOsmý denPassage à l'acteFrancouzkaKrálovna Margot


Aktualizace osobnostního profilu Daniel Auteuil: 30.10. 2023 18:38