Freddie Frinton (1909 - 1968)


Freddie Frinton, rodným jménem Frederick Bittiner Coo, byl anglický komik, muzikálový a televizní herec. V několika středoevropských zemích je dnes připomínán především díky televiznímu komediálnímu skeči z roku 1963 s názvem Večeře pro jednoho, který je tamním oblíbeným silvestrovským pořadem celostátní televize, zatímco v jeho vlasti je značně zapomenut.

Během druhé světové války se mírně prosadil jako komik. V roce 1945 Frinton poprvé vystoupil se skečem „Dinner for One“ v Blackpoolu. Protože musel platit autorský honorář při každém vystoupení s tímto skečem, zakoupil v 50. letech práva na „Dinner for One“, což se ukázalo jako osudové rozhodnutí.

V roce 1964, ve svých 55 letech, Frinton opožděně uspěl jako manžel instalatér v populárním televizním sitcomu Meet the Wife, který měl 40 epizod. Seriál je zmíněn v písni Beatles „Good Morning Good Morning“ veršem: „It's time for tea and Meet the Wife.“

V roce 1963 natočila film Večeře pro jednoho německá televizní stanice Norddeutscher Rundfunk (NDR). Sledování anglicky mluveného skeče v televizi se následně stalo norskou, dánskou, německou, rakouskou, finskou a švýcarskou silvestrovskou tradicí, přičemž od roku 1972 se tento krátký komediální snímek každoročně několikrát opakoval.


17.1.1909
Grimsby, England, Velká Británie
16.10.1968
Londýn, England, Velká Británie
Freddie Frinton csfd

What a Whopper!Make Mine MinkStars in Your EyesForces' SweetheartPenny Points to ParadiseTrouble in the AirMeet the WifeComedy PlayhouseA Christmas Night with the StarsVečeře pro jednohoBig Night OutThe Good Old Days


Aktualizace osobnostního profilu Freddie Frinton: 18.3. 2024 20:10