Claude Giraud (1936 - 2020)


Claude Giraud pochází z lékařské rodiny a narodil se ve městě Chamalieres ve střední Francii. Již od dětství jevil herecké nadání a jako velmi mladý vstoupil na jeviště nejslavnějšího francouzského divadla Comédie Française. Zde se ale dlouho nezdržel a rozčarován odtud krátce poté odešel. Začal pak hrát na různých pařížských scénách, dostal také první filmovou roli v dramatu režiséra Marcela Carné LES TRICHEURS (1958). Později dostal velkou úlohu v historické kriminálce UN ROI SANS DIVERTISSEMENT (1963), dále se ale věnoval více divadlu, hrál v klasice i moderně, přičemž neměl stálé angažmá a objevoval se na různých jevištích v Paříži.

Celoevropský úspěch Angeliky neměl na další kariéru Clauda Girauda (stejně jako u řady dalších zúčastněných herců) nijak zásadní význam, nadále hrál především divadlo, relativně často se objevoval v televizi, kde dostával nabídky převážně do seriálů a historických filmů. Menší roli dostal ve filmu ARCIVÉVODSKÁ TRAGÉDIE V MAYERLINGU (Mayerling, 1968), u nás jej ale známe především z komedie DOBRODRUŽSTVÍ RABÍNA JÁKOBA (Les aventures de Rabbi Jacob, 1973), kde si zahrál po boku Louise de Funése. Od té doby vystupoval ve filmu již jen výjimečně, u nás jsme jej pak mohli vidět v historicko-dobrodružném seriálu MATYÁŠ SÁNDOR (Mathias Sandor, 1979).

Po několika dalších televizních seriálech ukončil Giraud svou práci před kamerou v polovině 90. let, od té doby se v televizi a filmu angažuje jen sporadicky, u nás byly uvedeny kriminální seriály CORDIEROVI, SOUDCE A POLICAJT (Les cordier, juge et flic, 1995) a JULIE LESCAUTOVÁ (Julie Lescaut, 2000), kde však měl jen nevelké příležitosti. Koncem 90. let hrál také naposledy v divadle, jeho posledním působištěm bylo Théâtre de l'Oeuvre. Doménou Clauda Girauda byl od 70. let dabing a stal se jednou z hlavních postav tohoto oboru ve Francii. Jeho hlasem promlouvali například Harrison Ford, Robert Redford, Mel Gibson, Anthony Quinn a řada dalších. Práci s hlasem uplatnil Giraud také v dokumentárních filmech a i televizních reklamách.


5.2.1936
Chamalières, Francie
3.11.2020
Saint-Priest-des-Champs, Francie
Claude Giraud csfd

Le fantôme du lacMédéeLáska je dětská hraTemný andělLes saigneursVražedné kómaFolle journée ou Le mariage de Figaro, LaSuivez cet avionPhèdreL'HéritageÀ nous les beaux dimanchesVenise en hiverLorenzaccioLoup blanc, LeMamie RoseMiladyLa guerre de pétrole n'aura pas lieuMadame BovaryRabín JákobTartuffeSortie de secoursAdolphe, ou l'âge tendreMayerlingPhèdreAngelika a králBáječná AngelikaCinnaAngelika, markýza andělůLa RondeMachine infernale, LaUn roi sans divertissementLes TricheursSi Guitry m'était contéŽena zákonaJulie LescautováDes héros ordinairesCordierovi, soudce a policajtMolierissimoÚkladné vraždyEurocopsAmi Maupassant, L'L'homme de la nuitLes Fiancées de l'EmpireUlysse 31Matyáš SándorRichelieuLes Rois mauditsSebastián mezi lidmiLe monde parallèle


Aktualizace osobnostního profilu Claude Giraud: 31.10. 2023 01:40