J. Edgar Hoover (1895 - 1972)


Byl prvním a nejdéle sloužícím ředitelem americké agentury FBI - John Edgar Hoover spíše známý jako J. Edgar Hoover, který se narodil 1. ledna 1895 ve Washingtonu v USA.

Po studiích byl zaměstnán na ministerstvu spravedlnosti, kde převzal vedení sekce registru potenciálních nepřátel státu. Roku 1919 se stal ředitelem Zpravodajské divize. Úřad se měl vypořádat se zvyšující se mírou násilného bolševismu a anarchie, které vedly k dělnickým nepokojům v letech 1919 a 1920. Agentura zatýkala radikály, které poté nechala deportovat ze země. Roku 1921 povýšil na zástupce ředitele BOI (později FBI) a v roce 1924 se stal jejím ředitelem. V té době měla BOI 441 agentů. Navíc vytvořil síť spolupracujících lokálních šerifů po celých Spojených státech.

Hooverova BOI dostala za úkol vypořádat se s organizovaným zločinem. První velký úspěch přišel při zastřelení proslulého lupiče Johna Dillingera. Vydařené akce přinesly úřadu nové pravomoci, a také v roce 1935 nový název FBI. S novými dotacemi Hoover rozšířil svůj úřad. Najal nové agenty, vytvořil největší registr otisků prstů své doby a založil první policejní vědeckou laboratoř.

V roce 1946 byl pověřen generálním prokurátorem Tomem C. Clarkem, aby vytvořil seznam neloajálních Američanů. Hoover nasadil své agenty na osobnosti, jakými byli Charlie Chaplin nebo Martin Luther King. V té době založil tajný archiv kompromitujících informací o význačných osobnostech. Když byl roku 1963 spáchán atentát na Johna F. Kennedyho Hoover vedl vyšetřovací komisi. Roku 1964 mu prezident Lyndon B. Johnson oficiálně povolil být doživotním ředitelem FBI.


1.1.1895
Washington, District of Columbia, USA
2.5.1972
Washington, District of Columbia, USA
J. Edgar Hoover csfd

Papá Hemingway: Pravdivý příběhThe FBI StoryThe Next of KinČervený trpaslíkGreat BooksDear MamaKennedy, Sinatra a mafieJFK návrat: Za zrcadlemCharlie Chaplin, le génie de la libertéChaplin versus FBIMartin Luther King AssassinationUnacknowledgedUFO: OdhalenoAmerická 60. létaBeatníciChildren of InternmentLee Harvey Oswald: 48 hodin životaThe March10 věcí, které nevíteZrod komiksových superhrdinů30 for 30Vražda Kennedyho: 24 hodin potéTajemství historieTrue BondUSA versus John LennonCecil B. DeMille: American EpicJFK II: The Bush ConnectionTajemství mrtvých mužůThe Kennedys: The Curse of PowerThe Source: The Story of the Beats and the Beat GenerationJFK: V zákulisíSeeing RedAtomic CaféBrother, Can You Spare a Dime?Hearts and MindsYou Can't Get Away with It


Aktualizace osobnostního profilu J. Edgar Hoover: 26.4. 2024 06:55