Matt Duffer 40 let


Matthew Christensen Duffer je americký scenárista, producent, režisér, herec a spisovatel, který se společně se svým jednovaječným dvojčetem Rossem Dufferem proslavil jako tvůrčí duo The Duffer Brothers. Společně se svou matkou Annou Marií a jejich otcem Allenem Dufferem vyrůstali na východním pobřeží Spojených států amerických ve státě Severní Karolína. Jejich otec, Allen Duffer, filmový nadšenec, který pracoval v místní výzkumné laboratoři, řekl, že chlapci byli filmovými fanatiky již od té doby, kdy byli batolata.

Jejich prvním filmem byla celovečerní adaptace sběratelské karetní hry Magic: The Gathering. Na střední škole se začali zajímat o temnější žánr a začali vytvářet hororové filmy. Když dospívali, tak se celá rodina Dufferových přestěhovala do Orange v Kalifornii, kde navštěvovali Dodge College of Film and Arts na Chapman University. Tam napsali a režírovali několik krátkých filmů, mezi nimi i krátký film s názvem We All Fall Down. Tento film vyhrál cenu za nejlepší krátký film na filmovém festivalu Deep Ellum v Dallasu v roce 2005.

V roce 2007 dostali příležitost setkat se s producentem Mace Neufeldem, který produkoval film Hon na ponorku. Pod jeho vedením vytvořili svůj projekt diplomové práce, krátký film s názvem Jedlík. Tento film byl jedním z pěti vybraných filmů, kterým reprezentovali tuto univerzitu na každoroční projekci First Cut. Matt společně se svým bratrem Rossem byli dvojčata stojící za úspěšným sci-fi seriálem Netflixu Stranger Things. Poté, co přišli s nápadem na Stranger Things, byli odmítnuti více než desetkrát, než dostali konečnou nabídku od Netflixu.

Filmová verze Batmana od amerického režiséra Tima Burtona z roku 1989 byla jedním z prvních filmů, kterými se bratři stali posedlí a která je inspirovala v jejich budoucím filmovém počínání, jak řekli časopisu The Guardian v roce 2017. Bratři pak začali pozorně sledovat další slavné režiséry, jejichž práce ovlivnila jejich průlomový hit Stranger Things, jehož styl a tón podle nich silně čerpá z hitů Stevena Spielberga jako E.T. - Mimozemšťan a Blízká setkání třetího druhu, stejně jako z hororových filmů Johna Carpentera.


15.2.1984
Durham, North Carolina, USA
Matt Duffer csfd

Stranger ThingsHiddenEater


Aktualizace osobnostního profilu Matt Duffer: 18.4. 2024 23:34