Frank Latimore (1925 - 1998)


V italské poválečné kinematografii našlo uplatnění několik amerických herců, kteří v Evropě získali rozhodně větší popularitu, než jakou jim předtím mohl nabídnout Hollywood. Jedním z nich byl Frank Latimore, který od konce čtyřicátých let natočil v Itálii desítky filmů. Narodil se jako Franklin Latimore Kline ve městě Darien ve Spojených státech a pocházel z velmi dobře situované rodiny, která si zakládala na své příslušnosti k severní Americe již od 18. století.

Do Evropy se dostal koncem čtyřicátých let s filmem BLACK MAGIC (1949), který na motivy životních osudů hraběte Cagliostra natáčel v Itálii slavný Orson Welles. Tady hrál Frank Latimore velkou roli a v Itálii již zůstal. Významní i dávno zapomenutí režiséři jej začali obsazovat do filmů různých žánrů, jeho doménou se stali romantičtí hrdinové v historických kostýmech, s kladným i záporným charakterem. Kromě toho ale dostal i několik zajímavých hereckých příležitostí, s Elisou Cegani například vytvořil ústřední pár v dramatu NEPŘÍTELKYNĚ (La nemica, 1952), další nadprůměrné výkony podal v režii Vittoria Cottafaviho (ŽENA BYLA ZABITA – Una donna ha uccido, 1951) nebo Augusta Geniny (TŘI ZAKÁZANÉ PŘÍBĚHY – Tre storie proibite, 1951).

Popularitu získal Frank Latimore především dobrodružnými příběhy, hlavní role hrál ve filmech MEČ (A fil di spada, 1952), KAPITÁN FANTOM (Capitan Fantasma, 1953) nebo PRINC S RUDOU MASKOU (Il principe della maschera rossa, 1955). Vedlejší party mu pak nabídli i tvůrci příběhů z novější historie (KAJMANI NA PIAVĚ – Il caimano del Piave, 1951; DCERA MATY HARI – Il figlia di Mata Hari, 1954). Příležitostně se znovu objevoval i v amerických filmech točených v Evropě, menší postavy ztvárnil i v některých zásadních počinech jiných kinematografií (V PLNÉM SLUNCI – Plein soleil, 1960).

Koncem padesátých let našel nové zázemí ve Španělsku, kde natočil několik filmů, opět převážně dobrodružného žánru. Tady také zaznamenal poslední záblesk své popularity titulní rolí neohroženého hrdiny Zorra ve filmech ZORROVA POMSTA (La venganza del Zorro, 1962) a ZORRŮV STÍN (L′ombre di Zorro, 1962), poslední velkou roli hrál v příběhu z doby španělského dobývání Nového světa (DOBYVATELÉ PACIFIKU – Los conquistadores del Pacífico, 1963). V následujících letech začala jeho kariéra upadat a musel se spokojovat s menšími rolemi převážně v mezinárodních produkcích, znovu se objevoval v amerických filmech (SERŽANT – The Sergeant, 1968; GENERÁL PATTON – Patton, 1970). S jeho návraty k práci v Americe je spojena i poslední slavnější role doktora Coleridge v seriálu RYAN′S HOPE (1975).


28.9.1925
Darien, USA
29.11.1998
Londýn, England, Velká Británie
Frank Latimore csfd

Breaking UpVšichni prezidentovi mužiMujer prohibida, UnaLa casa della pauraMagic CarpetA přišel den černých citrónůGenerál PattonSebevražedné komandoJestliže je úterý, musíme být v BelgiiSeržantHrnec meduVelký žalHotel der toten GästeLos cuatrerosCarga de la policía montada, LaEl hombre de la diligenciaJuego de hombresLos conquistadores del PacíficoNejkratší denCabalgando hacia la muerte (El Zorro)La venganza del ZorroCapitaine tempêteRosa de LimaThen There Were ThreeLes scélératsV plném slunciAvventurieri dei tropici, GliEl capitán JonesI cavalieri del diavoloCuatro en la fronteraHistorias de la feriaLa congiura dei BorgiaSecretaria para todoTerrore sulla cittàSpadaccino misterioso, LoIl falco d'oroPrincipe dalla maschera rossa, IlUltimo amante, L'La figlia di Mata HariPapà PacificoCapitan FantasmaNapoletani a MilanoPer salvarti ho peccatoSul ponte dei sospiriVestire gli ignudiA fil di spadaDonna ha ucciso, UnaLa nemicaCore 'ngratoIl caimano del piaveTre storie proibiteBlack MagicYvonne la Nuit13 Rue MadeleineShockThe Razor's EdgeThree Little Girls in BlueThe Dolly SistersIn the Meantime, DarlingRyan's Hope


Aktualizace osobnostního profilu Frank Latimore: 7.3. 2024 12:00