Frank Wolff (1928 - 1971)


Walter Frank Hermann Wolff byl všestranný americký herec, který se profiloval především rolemi ve filmech Rogera Cormana a na konci kariéry, kdy se odstěhoval za hereckou prací do Říma, kde točil evropské, zejména italské filmy.

Frank Wolff měl menší role ve svých prvních dvou filmech od Rogera Cormana, v krimi dramatu I MOBSTER /1958/, ve kterém hrál zadarmo a ve sci-fi filmu THE WASP WOMAN /1959/. Nicméně už v dalších filmech se Wolffova platební bilance dramaticky zlepšila a to opět v produkci Rogera Cormana a podle scénáře Charlese B.Grifftiha, v hororu BEAST FROM HAUNTED CAVE /1959/ a ve válečném filmu SKI TROOP ATTACK /1960/. Oba dva filmy měli téměř stejné herecké osazenstvo i casting, ve kterém byl i synovec Franka Sinatry Richard, Wolffův přítel Michael Forest nebo Sheila Carol. Následně se Wolff objevuje ve třech TV krimi seriálech, THE UNTOUCHABLES /1959-1963/, THE LAWLESS YEARS /1959-1961/ a ve westernovém seriálu RAWHIDE /1959-1966/. Roli vlastníka nočního klubu si střihnul v epizodě „ A Passage for Trumpet" ze seriálu THE TWILIGHT ZONE / 1959-1964/. V roce 1958 se objevuje s další guest star Martinem Strotherem v epizodě „Pete Henke" seriálu JEFFERSON DRUM /1958/, kde Jeff Richards hrál bojovného novinářského editora.

Na podzim roku 1960, cestuje Frank Wolff do Řecka natáčet další z řady nízkorozpočtových filmů Rogera Cormana ATLAS /1961/. Hlavní role byla opět přidělena Michaelu Forestovi a Barbour Morris, která se objevila již ve třinácti Cormanových filmech. V tomto filmu hrál Wolff proradného krále Praximedese.

Na Cormanovu radu zůstává Wolff v Evropě a stává se velmi známým hercem ve více než padesáti, převážne italských filmech tzv. „gialli" – krimi filmech a „spaghetti westernech". Na začátku své „evropské" kariéry dostane příležitost hrát ve filmu Eliho Kazana, AMERICA, AMERICA /1963/, která dostane dokonce nominaci na Oscara za nejlepší snímek. V tomto filmu hrál postavu Vartana Damadiana, arménského přítele hlavní postavy ztvárněné Stathisem Giallelisem.


11.5.1928
San Francisco, California, USA
12.12.1971
Řím, Lazio, Itálie
Frank Wolff csfd

Milán, kalibr 9Quando le donne persero la codaLa morte cammina con i tacchi altiOcchi freddi della paura, GliThe BelovedCorbari: Hrdina partyzánůEsotika Erotika PsicotikaLa morte risale a ieri seraMetelloQuando le donne avevano la codaTrasplante de un cerebroBarbagiaFemmine insaziabiliI dannati della TerraL'amicaLo stato d'assedioSetkání v pouštiSono Sartana, il vostro becchinoBez slitováníEat ItEcce HomoI tre che sconvolsero il West (Vado, vedo e sparo)La matriarcaLe dolci signoreTenkrát na ZápaděVelké tichoVilla jede!Všechny zabij a vrať se sámAssalto al centro nucleare, L'Bůh odpouští, já ne!Il tempo degli avvoltoiRingo, il volto della vendettaUn dollaro tra i dentiAgente 3S3, massacro al soleJudithNon faccio la guerra, faccio l'amoreOperace San GennaroPochi dollari per DjangoSituace je zoufalá, nikoliv však vážnáThe Man in a Looking GlassVia VenetoAmori pericolosiAmeriko, AmerikoDémonVeronský procesČtyři neapolské dnyAtlasSalvatore GiulianoSki Troop AttackMonstrum z jeskyně stínůThe Wasp WomanThe Wild and the InnocentThe Twilight ZoneWestern, Italian Style


Aktualizace osobnostního profilu Frank Wolff: 14.3. 2024 15:04