Viola Davis 58 let


Viola Davis je americká herečka a producentka. Poté, co získala Oscara, Cenu Emmy (Primetime) a dvě ceny Tony, je první afroamerickou herečkou, která dosáhla „Triple Crown of Acting“. Časopis Time ji označil za jednu ze 100 nejvlivnějších lidí na světě v letech 2012 a 2017.

Ještě větší úspěch přišel v roce 2010. Získala cenu Tony za nejlepší herečku za roli Rose Maxson v dramtu „Ploty“ od Augusta Wilsona. Za roli služebné z 60. let v komediálním dramatu The Help získala další nominaci na Oscara za nejlepší herečku a také získala cenu SAG. V roce 2014 začala Davis hrát právničku Annalize Keatingovou v televizním dramatickém seriálu ABC Vražedná práva, a v roce 2015 se stala první černoškou, která vyhrála Cenu Emmy za vynikající hlavní herečku v činoherním seriálu. V roce 2016 si zahrála Amandu Waller v superhrdinském filmu Suicide Squad a jeho pokračování a zopakovala si roli Maxsonové ve filmové adaptaci Fences, vyhrála Oscara za nejlepší herečku ve vedlejší roli. Dále získala nominaci na cenu BAFTA za hlavní roli v loupežném filmu Vdovy (2018).

Davis se narodila ve městě St. Matthews v Jižní Karolíně. Je dcerou Mary Alice (rozené Logan) a Dana Davise. Narodila se na farmě své babičky na Singletonské plantáži. Její otec byl trenér koní a její matka byla služebná, tovární dělnice a žena v domácnosti. Je druhou nejmladší ze šesti dětí, má čtyři sestry a bratra. Dva měsíce poté, co se narodila, se její rodina přestěhovala spolu s ní a dvěma sestrami do Central Falls na Rhode Island, přičemž její starší sestra a bratr zůstali se svými prarodiči.

Její matka byla také aktivistkou během Hnutí za občanská práva. Ve věku dvou let byla Davis odvezena do vězení se svou matkou poté, co byla zatčena během protestu za občanská práva. Popsala sebe jako osobu, která „v dětství žila v naprosté chudobě a dysfunkci“, a vzpomíná na život v bytech „zamořených krysami“. Davis je sestřenicí herce Mika Coltera, známého díky roli Luka Cage v Marvelovském seriálu.


11.8.1965
St. Matthews, South Carolina, USA
Viola Davis csfd

Air: Zrození legendyHunger Games: Balada o ptácích a hadechBlack AdamVálečniceSebevražedný oddílV nemilostiMa Rainey – matka bluesLive in Front of a Studio Audience: 'All in the Family' and 'Good Times'Troop ZeroVdovyCustodyPlotySebevražedný oddílHackerLila & EveGet On Up - Příběh Jamese BrownaZmizení Eleanor Rigbyové: OniEnderova hraNádherné bytostiZmizeníZmizení Eleanor Rigby: OnZmizení Eleanor Rigby: OnaNa dno nás nedostaneteNeuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízkoČernobílý světJíst, meditovat, milovatNěco jako komedieTrustZatím spolu, zatím živiCtihodný občanMadea Goes to JailNa odstřelKmen AndromedaNoci v RodanthePochybyDisturbiaFort PitJesse Stone: Radikální změnaArchitektJesse Stone: Nový začátekJesse Stone: Smrt v jezeřeLife Is Not a Fairytale: The Fantasia Barrino StoryWorld Trade CenterChladnokrevný StoneSyrianaZbohatni nebo chcípniDaleko do nebePříběh Antwona FisheraSolarisAmy a IsabelaKate a LeopoldTraffic - Nadvláda gangůGrace a GlorieVálky PentagonuZakázané ovoceZkouška ohněmCreature CommandosPeacemaker


Aktualizace osobnostního profilu Viola Davis: 30.10. 2023 13:59