Rosine Delamare (1911 - 2013)   † 101 let


Rosine Delamare patří v oboru návrhů kostýmů k významným osobnostem francouzské kinematografie a během bezmála padesáti let obohatila svou prací více než stovku filmů. Narodila se jako Denise Rosemonde Delamare v Colombes, dnešním předměstí Paříže. Jejím otcem byl Georges Delamare (1881-1975), jeden z průkopníků francouzského rozhlasového vysílání, Rosina mladší sestra Lise Delamare (1913-2006) se již ve třicátých letech zařadila mezi přední osobnosti divadla i filmu.

Kromě historických filmů tvořila Rosine Delamare kostýmy i pro filmy ze současnosti, ke spolupráci ji zvaly i zahraniční produkce (THE GREEN GLOVES, 1952; KOŘENY NEBE – Roots of Heaven), z filmů dobře známých i u nás můžeme připomenout Renoirův FRANCOUZSKÝ KANKÁN (The French Cancan, 1954) nebo Clairovy VELKÉ MANÉVRY (Les grandes manoeuvres, 1955), oblíbili si ji i další významní režiséři jako Claude Autant-Lara, Maurice Cloche nebo André Cayatte. Ve spolupráci s dalším významným návrhářem Georgesem Anněnkovem vytvořila módní kreace pro Ophülsův film MADAME DE... (1953), který pak jim oběma vynesl nominaci na Oscara. Vedle kostýmů se Rosine Delamare uplatnila výjimečně i jako umělecká maskérka (RYTÍŘ NOCI – Le chevalier de la nuit, 1953).

V padesátých letech rozšířila Rosine Delamare své působení i o televizi, začala pracovat také pro divadlo. Našim divákům je práce Rosine Delamare dobře známá především díky spolupráci s režisérem Bernardem Borderie, který se specializoval na dobrodružné historické příběhy (TŘI MUŠKETÝŘI – Les trois mousquetaires, 1961; RYTÍŘ DE PARDAILLAN – Le chevalier de Pardaillan, 1962), v první řadě je ale nutno zmínit několikaletou práci na kostýmech pro pětidílnou sérii romantických příběhů o markýze Angelice. Pro představitelku titulní roli Michèle Mercier pak navrhla kostýmy ještě do filmu MILOSTNÁ DOBRODRUŽSTVÍ LADY HAMILTONOVÉ (Amours de Lady Hamilton, 1968) i do westernu PROVAZ A KOLT (Une corde, un colt, 1969).

Znovu byla zvána i k práci na mezinárodních produkcích natáčených v Evropě (BLÁZNIVÁ ZE CHAILLOT – The Madwoman of Chaillot, 1969; ŠAKAL – The Day of The Jackal, 1973), nepochybně zajímavou výzvou musela být práce na kostýmech pro životopisný film o jiné slavné návrhářce Coco Chanel (OSAMĚLÁ CHANEL – Chanel Solitaire, 1981). Z posledních Rosiných prací pro divadlo připomeňme slavnou Feydeauovu komedii Brouk v hlavě uvedenou v roce 1979 na jevišti Comédie Française. Její bohatou filmografii uzavírá dobrodružné drama PEVNOST SAGANNE (Fort Saganne, 1984), které jí vyneslo nominaci na Cézara.


11.6.1911
Colombes, Francie
17.3.2013
Paříž, Île de France, Francie
Rosine Delamare csfd

CamillePevnost SaganneBenvenutaChanel SolitaireLakomecStřípky láskyGloriaUne femme fidèlePolibky z HongkonguEdith PiafováDen ŠakalaTime for LovingÀ la guerre comme à la guerrePetrolejářkyCestující v deštiHello-GoodbyeProvaz a koltThe Madwoman of ChaillotAngelika a sultánCatherineLady Hamiltonová25. hodinaIdiot v PařížiNezkrotná AngelikaNoc generálůAngelika a králBáječná AngelikaAngelika, markýza andělůCartoucheMandrinRytíř PardaillanHrabě Monte ChristoTři mušketýři: Královniny přívěskyTři mušketýři: Pomsta Milady de WinterVive Henri IV... vive l'amour !Les Trois Etc... du colonelIl cavaliere e la zarinaKáťaVoulez-vous danser avec moi ?Zelená kobylaHráčKristýnaLa Belle et le tziganeLa Bonne TisaneManželství Terezy ÉtiennovéMaximeThe Roots of HeavenMuž v nepromokavém pláštiŠeříková bránaBonsoir ParisC'est arrivé à AdenDobrodružství Tilla UlenspieglaElena a mužiFrancouzský kankánHusařiLe Dossier noirMarguerite de la nuitMilord l'ArsouilleRvačka mezi muži


Aktualizace osobnostního profilu Rosine Delamare: 20.4. 2024 00:27