Jane Greer (1924 - 2001)


Jane Greerová se narodila 9. září 1924 v hlavním městě Spojených států Washingtonu jako Bettejane Greerová. Již od dětských let se účastnila soutěží krásy a konkursů mladých talentů - hlavně proto, že také její matka byla herečka, jež promyšleně řídila kariéru své dcery. Dospívající Bettejane přitahovala pozornost krásným kontraaltem (zpívala se skupinou Enrika Madriguery v hispánském klubu Del Rio) a nevšedním půvabem. Továrna na sny se jí otevřela v roce 1942, kdy legendární magnát Howard Hughes spatřil její fotku na obálce magazínu Life. Rozeznal v ní ihned velký potenciál, který se rozhodl využít a otevřel mladé dívce cestu k filmu. Ještě předtím Bettejane přesvědčil, aby si zkrátila jméno, a tak od premiéry filmu DICK TRACY v roce 1945 byla tato herečka známá už jako Jane Greerová. Nebyla první ženou, kterou si Hughes vyhlédl na obálkách barevných časopisů, nebylo ani tajemstvím, že hollywoodský vizionář činil z adeptek herectví své milenky. Patřily k nim mimo jiné Marilyn Monroe, Terry Mooreová či tanečnice Yvonne de Carlo.

Ani hereččino druhé manželství však nevydrželo - bylo rozvedeno v roce 1963. Greerová mezitím účinkovala v různých projektech. Nejvýznamější z nich byl THE BIG STEAL (1949), v němž se opět setkala s Mitchumem pod režijním vedením Dona Siegela, budoucího tvůrce Drsného Harryho (1971) s Clintem Eastwoodem. O dva roky později ve filmu YOU´RE IN THE NAVY NOW hrála s Garym Cooperem, který vzápětí začal točit slavný western V PRAVÉ POLEDNE (High Noon - 1952), za nějž byl oceněn Oscarem. Při natáčení dobrodružného filmu Roye Boultinga RUN FOR THE SUN (1956) v mexické džungli, se herečka nakazila tropickou chorobou a málem byla nucena podstoupit operaci srdce.

V dalších letech se porůznu objevovala v televizních seriálech jako BONANZA, COLUMBO, nebo FALCON CREST. V roce 1984 hrála v remaku snímku PRYČ OD MINULOSTI, který pod názvem VŠEMU NAVZDORY natočil Taylor Hackford. V původní verzi ztvárnila Greerová postavu dcery, v novém zpracování pak postavu matky. V letech 1990-1991 hrála Vivian Nilesovou, matku Normy Jenningsové, v kultovním seriálu Davida Lynche MĚSTEČKO TWIN PEAKS. Jane Greerová zemřela o deset let později 24. srpna 2001 v Los Angeles.


9.9.1924
Washington, District of Columbia, USA
24.8.2001
Los Angeles, California, USA
Jane Greer csfd

Perfect MateDítě na zakázkuJen mezi přáteliVšemu navzdoryNeviditelní jezdciČerná výpravaBillieKam se poděla láskaMan of a Thousand FacesRun for the SunDown Among the Sheltering PalmsThe ClownDesperate SearchYou for MeZajatec ze ZendyThe Company She KeepsYou're in the Navy NowThe Big StealStation WestNebudou mi věřitPryč od minulostiSinbad the SailorSunset PassThe Bamboo BlondeThe Falcon's AlibiDick TracyGeorge White's ScandalsPan-AmericanaTwo O'Clock CourageMěstečko Twin PeaksTo je vražda, napsalaColumboFilm Noir: Bringing Darkness to LightGary Cooper: The Face of a HeroRobert Mitchum: The Reluctant StarHollywood The Golden Years: The RKO StoryThe 2th Annual American Cinema Awards


Aktualizace osobnostního profilu Jane Greer: 11.11. 2023 19:07