Andréa Parisy (1935 - 2014)


Přestože byla Andréa Parisy na přelomu padesátých a šedesátých let 20. století poměrně slavnou francouzskou herečkou, kterou dobře znají z řady filmů i naši diváci, informací o jejím životě je poměrně málo. Narodila se na pařížském předměstí Levallois-Perret a její vlastní jméno zní Andrée Parizy, pozdější umělecký pseudonym vznikl jednoduchou úpravou. Svou dráhu v záři reflektorů zahájila jako fotomodelka, souběžně se snažila prosadit jako zpěvačka. Se zpěvem, respektive hudbou je ostatně spojen i její debut před kamerou, který absolvovala v rámci muzikálu BOUM SUR PARIS (1953).

V šedesátých letech znovu hrála ve dvou filmech s Louisem de Funèsem, který se mezitím ovšem stal skutečnou hvězdou a Andréa Parisy mu jen sekundovala ve vedlejších rolích. Jeho manželku ztvárnila například ve slavné komedii TONOUCÍ SE STÉBLA CHYTÁ (Le petit baigneur, 1967). Poslední větší roli belgické princezny Stephanie hrála v britsko-francouzském historickém dramatu MAYERLING (1968).

V následujících letech se již Andréa Parisy držela v ústraní a její další vstupy před kameru se odehrávaly s velkými časovými odstupy, ve filmu hrála naposledy v roce 1999 (ŽÁDNÝ SKANDÁL – Pas de scandale, 1999), později jsme ji mohli ještě vidět v jedné epizodě seriálu NAVARRO (2001).


4.12.1935
Levallois-Perret, Seine, Francie
27.4.2014
Paříž, Île de France, Francie
Andréa Parisy csfd

Pas de scandaleFavoritkaHuba toho druhéhoSloganMayerlingTonoucí se stébla chytáVelký flámVelký pán100 000 $ na slunciDragées au poivreLes Petits matinsPortrait RobotLe rendez-vousStefanie in RioL'ambitieuseUlice Montmartre č.125Les TricheursBébés à gogoPaříž, hotel PalaceFutures vedettesEscalier de serviceLes Compagnons de JehuUn jour, un destinLa nuit des Césars


Aktualizace osobnostního profilu Andréa Parisy: 27.2. 2024 16:10