Françoise Prévost (1930 - 1997)


Francouzská herečka Françoise Prévost pocházela z kulturně založené rodiny, oba její rodiče byli spisovatelé. Otec Jean Prévost (1901-1944) zahynul jako člen odboje proti německé okupaci na konci druhé světové války, matka Marcelle Auclair (1899-1983) se jako spisovatelka prosadila až v padesátých letech a byla také zakladatelkou dodnes známého ženského časopisu Elle. Ačkoli Françoise vyrůstala v uměleckém prostředí, do médií nejprve pronikla jako fotomodelka, až pak začala studovat herectví u slavných osobností typu Tani Balachové nebo Jeana Vilara.

Novým impulsem pro návrat do světa filmu byl příchod nové vlny a Françoise Prévost – ačkoli nedosáhla mezinárodního věhlasu některých svých kolegyň – patřila k jejím předním osobnostem. Zviditelnila se Rivettovým filmem PAŘÍŽ PATŘÍ NÁM (Paris nous appartient, 1961), pozoruhodné role odehrála především ve filmech režiséra Pierra Kasta, který se zaměřoval na mezilidské vztahy (PÁŘENÍ MRTVÝCH – La morte saison des amours, 1961; PORTUGALSKÉ PRÁZDNINY – Les vacances portugaises, 1963). S Kastem natočila celkem čtyři filmy a ve všech nesla její postava jméno Françoise. Zajímavou příležitost dostala také od začínajícího režiséra J. P. Albicocca v moderní adaptaci Balzacovy literární předlohy DÍVKA SE ZLATÝMA OČIMA (La fille aux yeux d′or, 1961).

Počátkem šedesátých let začala točit také v Itálii a ke spolupráci ji zvali slavní tvůrci jako Vittorio de Sica nebo Luigi Zampa, ve Francii mezitím v její rozrůstající se filmografii můžeme zaznamenat i průměrné snímky z kriminálního žánru, příležitostně pracovala i pro televizi, kde se objevila v několika seriálech. V Německu natočila kriminálku NEJVĚTŠÍ PŘÍPAD KOMISAŘE MAIGRETA (Maigret und sein grösster Fall, 1966), celkově za šedesátá léta natočila v různých zemích přes třicet filmů, řada z nich ale nepřesáhla dobový průměr a popularita jako doprovázející atribut její práce ji spíše obtěžovala. Mezitím se znovu provdala a v roce 1968 se jejím druhým manželem stal korsický novinář a spisovatel François Poli.

Koncem šedesátých let se Françoise Prévost dozvěděla krutou diagnózu nádorového onemocnění a několik let bojovala s rakovinou prsu. Díky tomu musela pochopitelně značně omezit herecké aktivity a v sedmdesátých letech sledujeme její početně utlumenou filmografii, znovu ale točila s režiséry, s nimiž začínala (J. Rivette, P. Kast). Více se začala věnovat psaní a svůj příběh o boji s rakovinou zpřístupnila v autobiografii Ma vie en plus (1975). Kniha se o pár let později stala předlohou k filmu NAHÁ LÁSKA (L′amour nu, 1981) s Marlene Jobert v hlavní roli a Françoise Prévost k němu byla autorkou scénáře.


13.1.1930
Paříž, Île de France, Francie
30.11.1997
Paříž, Île de France, Francie
Françoise Prévost csfd

Vive la mariéeCôte d'amour, LaMerry-Go-RoundSoleil en face, LeAmour en herbe, L'Mais où sont passées les jeunes filles en fleursMala, amore e morteRůžový telefónUrlo nelle tenebre, UnVan der Valk a mrtvíLe Scomunicate di San ValentinoProva d'amore, LaLes AngesQuando l'amore è sensualitàVan der Valk a boháčiViolon de Vincent, LeVan der Valk a dívkaBelve, LeExplosion, L'Inibizioni del dottor Gaudenzi, vedovo, col complesso della buoanima, LeMarný útěkMont-DragonIl tuo dolce corpo da uccidereLa prima notte del Dottor Danieli, industriale, col complesso del… giocattoloUn caso di coscienzaBrucia, ragazzo, bruciaHäschen in der GrubeLa donna a una dimensioneNahé násilíQuarta pareteZimní vítr z jihuItalská tajná službaPodivuhodné příběhyQuella sporca storia nel westPronto... c'è una certa Giuliana per teUne et l'autre, L'GaliaLa lama nel corpoNejvětší případ komisaře MaigretaVia MacauHa-Kluv HazehuhitEin Mann im schönsten AlterDie Bekenntnisse eines möblierten HerrnMerci Natercia!Portugalský víkendTentativo sentimentale, UnVeronský procesBon Voyage!Il mareVězňové z AltonyZnamení lvaZuřivá létaCaméra explore le temps: L'énigme de Saint-Leu, LaLa Reine MargotLa fille aux yeux d'orLe jeu de la véritéLes grandes personnesOkno dokořánPayrollPaříž patří nám


Aktualizace osobnostního profilu Françoise Prévost: 9.11. 2023 15:55