Lex Barker (1919 - 1973)


Už při narození měl předpoklady pro dráhu úspěšného a bohatého muže. Na svět přišel 8. května 1919 jako Alexander Crichlow Barker, potomek zámožného newyorského rodu, a po studiích na střední škole nastoupil na prestižní univerzitu v Princetonu. Budil zde pozornost nejen původem, ale také 193 centimetrů vysokou postavou a pohlednou tváří. Potají hrál divadlo a brzy otci oznámil, že kvůli divadlu ze školy odchází. Rodina ho za to vydědila a musel se živit sám.

Když filmaři v roce 1949 hledali nového Tarzana, na urostlého  blonďáka si vzpomněli. Ukázalo se, že umí krásně zařvat, a tak bylo rozhodnuto. Dokonce ho na rozdíl od jeho předchůdců nemuseli dabovat. V dalších čtyřech letech se na liáně houpal v pěti filmech a zabodoval hlavně u dámské části obecenstva. Dál už ale pokračovat nechtěl. Oprávněně se bál, že bude už napořád lordem Greystokem.

Poprvé se oženil ještě v armádě. V roce 1942 si vzal dceru bohatého průmyslníka Constance Thurlow, ale manželství skončilo v roce 1950. O necelý rok později se oženil s herečkou Arlene Dahl, ale nevydržel s ní ani 12 měsíců. Opustil ji kvůli Laně Turner, což byla tehdy jedna z nejzářivějších hvězd Hollywoodu. Svatba Tarzana vyhlášené krasavice se stala událostí roku 1953. Dvojice spolu vydržela čtyři roky a Lex se marně pokoušel o vlastního potomka. Nakonec ho dcera jeho ženy z předchozího manželství obvinila ze sexuálního obtěžování. Její rozlícená matka ho vyhodila na ulici. Lex ale nebyl nikdy z tohoto skutku obviněn.

V potarzanovské době už o něj nebyl takový zájem, a tak nakonec odjel do Evropy, kde se v roce 1960 náhodou dostal k roli legendárnímu filmu Federica Felliniho SLADKÝ ŽIVOT (1960). Kromě angličtiny ovládal i francouzštinu, němčinu a italštinu. Vystupoval i v několika německých detektivkách, na jejichž jména si dnes už nikdo nevzpomene. Když se ho producent na jednom večírku zeptal, jestli by si nechtěl zahrát ve westernu, který plánují Němci točit v Chorvatsku a kde hlavní roli indiána dostal Francouz, kývl. Lví podíl na tom měla jeho pátá žena, švýcarská herečka Irene Labhart, která se však úspěchu svého muže coby Old Shatterhanda nedočkala. Když Lex natáčel POKLAD NA STŘÍBRNÉM JEZEŘE (1962), spáchala jeho žena nemocná leukémií sebevraždu. Za každou mayovku dostal Lex zhruba čtvrt milionu marek.


8.5.1919
Rye, New York, USA
11.5.1973
New York City, New York, USA
Lex Barker csfd

AoomWenn du bei mir bistVinnetou a Old Shatterhand v údolí smrtiHadí jáma a kyvadloMistr Dynamit: Zítra vás políbí smrtSedmkrát ženaHledá se Johnny R.Spie contro il mondoVinnetou a míšenka ApanačiDivokým KurdistánemPeklo ManitobyPoklad AztékůPyramida boha slunceTwenty-Four Hours to KillV říši Stříbrného lvaVinnetou - Poslední výstřelOld ShatterhandVictim FiveVinnetou - Rudý gentlemanŽutFrühstück im DoppelbettKali-Yug, déesse de la vengeanceKat z BenátekSmrtící oko CejlonuTajemství indického chrámuVinnetouDie Unsichtbaren Krallen des Dr. MabuseFrauenarzt Dr. SibeliusPoklad na Stříbrném jezeřeIl segreto dello sparviero neroNávrat doktora MabuseSulejčin pokladCavaliere dei cento volti, IlI pirati della costaIl terrore della maschera rossaRobin Hood a pirátiSladký životIl Figlio del corsaro rossoLa Vengeance du SarrasinMission in MoroccoCapitan FuocoStrange AwakeningDívka v černých punčocháchKožená punčochaThe Girl in the KremlinVálečné bubnyŽár džungleThe Price of FearVšechny čluny na voduDuel on the MississippiThe Man from Bitter RidgeThe Yellow MountainVendetta dei Tughs, LaÚsvit pirátůTarzan and the She-DevilThunder Over the PlainsBattles of Chief PontiacTarzan's Savage FuryNo Questions AskedTarzan v nebezpečí


Aktualizace osobnostního profilu Lex Barker: 12.11. 2023 14:49