Aleksander Ford (1908 - 1980)


Aleksander Ford se narodil 24.11.1908 v ukrajinském (ruském) Kyjevě jako Mosze Lifczyc. Hovořilo se o něm jako o caru, panu plukovníkovi, umělci. Strohý a vůdčí, přísný a nesmírně pracovitý. Režiséři a kritici v něm viděli diktátora a neomezeného vládce, řídícího polskou poválečnou cenzuru. Ačkoli jeho zevnějšek nebyl nijak zvlášť atraktivní, vládl nesmírným vnitřním kouzlem, které působilo na ženy. Byl spojován s nejkrásnějšími Polkami své doby (svobodnými i vdanými), např. s Alexandrou Slezskou, Sonjou Ziemann apod. Absolvoval historii umění na Varšavské univerzitě, studoval a později vyučoval i na filmové škole v Lodzi.

Po rozmachu antisemitismu v Polsku koncem 60. let strávil Ford 2 roky v Izraeli, později žil v Dánsku a nakonec v USA. Roku 1973 natočil film podle novely A. Solženicyna „The First Circle“ v dánsko-švédské produkci, který se vrací k hrůzám sovětských gulagů. Roku 1975 potom „The Martyr“, příběh hrdinného doktora J. Korczaka. V Polsku se od r. 1968 ocitl na "černé listině", jako pátá nejnebezpečnější osoba v pořadí, a jeho jméno bylo prakticky vymazáno z historie. Dodnes zůstává A. Ford jedním z nejkontroverznějších umělců evropského poválečného režimu.

Dne 4.4.1980 spáchal zcela osamocen sebevraždu v hotelu ve městě Naples na Floridě. A. Ford byl jednou ženat, se spisovatelkou Olgou/Evelyn Ford měl syna Aleksandra/Romana a dcery Konstancii a Justýnu.

Zajímavosti: Roman Polanski o něm napsal: „Po válce byli vládou nad polským filmem pověřeni jen spolehliví lidé, jako např. dlouholetý člen strany a ortodoxní stalinista Aleksander Ford. Vytvořil si vlastní filmovou říši.“ Ford velmi ovlivnil tvorbu nejznámějšího polského režiséra Andrzeje Wajdy, který byl jeho asistentem již od dob svých studií na filmové akademii v Lodzi. Ford mu pomáhal při prosazení prvního slavného filmu „Pokolenie“ (1955), ve kterém si zahrál i Roman Polanski. Fordovým životním heslem bylo: „Film nesmí být kabaret, ale škola.“ Během své kariéry v Polsku získal několik státních vyznamenání. Koncem 40.let byl obviněn z korupce a sesazen z pozice šéfa polského filmu a dostal se do prvních sporů s představiteli Strany a vlády. Další konflikty pro něj nastaly po Stalinově smrti r. 1953 a po revolučních událostech v Polsku r. 1956. Byl obviňován z antisocialismu a ze spolupráce s imperialistickým Západem.


24.11.1908
Lvov, Halič, Rakousko-Uhersko
4.4.1980
Florida, USA
Aleksander Ford csfd

Sie sind frei, Doktor KorczakDen første kredsDer Arzt stellt fest...První den svobodyKřižáciÓsmy dzień tygodniaPětka z Barské uliceChopinovo mládíHraniční uličkaMajdanek - cmentarzysko EuropyLudzie WislyMilosc maturzystkiNie miala baba klopotuPrzebudzenieUlicaHalutzimLegion UlicyMascottePrisjagajem zemle polskojSpolemDroga mlodychMir kumen onNa startNarodziny gazetyTetno Polskiego ManchesternNad Radem


Aktualizace osobnostního profilu Aleksander Ford: 22.3. 2024 09:52