Eric Campbell (1879 - 1917)


Alfred Eric Campbell, skotský herec a hvězda němého filmu. Objevil se v jedenácti groteskách Charlieho Chaplina, kde ztvárnil typického urostlého padoucha. Narodil se v Dunoonu a kariéru začínal na improvizovaných skotských a velšských divadlech, kde sehrál množství melodramatických rolí. V jedné takové byl objeven Fredem Karnem, slavným anglickým impresáriem, který pro svět rovněž objevil Charlieho Chaplina a Stana Laurela. Karno, na kterého udělal Campbell svým enormním vzrůstem a hlubokým silným hlasem ihned dojem, ho vzal do Londýna a uvedl do své komediální společnosti s názvem Fun Factory, která později Campbella proslavila.

První Chaplinův film, ve kterém se Eric objevil, se jmenoval CHAPLIN OBCHODNÍM PŘÍRUČÍM (1916) – nezapomenutelná je scéna s eskalátorem během honičky v obchodním domě. Byl to pak jejich druhý společný film, CHAPLIN HASIČEM (1916), který ustanovil Campbella do role, která ho úspěšně provázela dalšími groteskami. Se svou obrovitou zápasnickou postavou (196 cm a hodně přes sto kilo) se stal filmovým darebákem a ideálním komickým protějškem drobnému tulákovi. Ve filmech měl zvýrazněné obočí a přitmavené oči. Jeho nejslavnější předvedení bylo nejspíše v komickém snímku CHAPLIN STRÁŽCEM VEŘEJNÉHO POŘÁDKU (1917), ve kterém jako místní pobuda demonstruje svou sílu nesmělému policistovi Chaplinovi tím, že ohne stojan pouliční lampy.

Chaplin byl v té době nejznámější a lehce identifikovatelnou filmovou postavičkou s bezpočtem imitátorů, včetně svého starého přítele Stana Laurela. Bylo nasnadě, že i Campbell, klíčová postava Chaplinových filmů a téměř stejně tak proslulý, se dočká svých napodobovatelů. Nejslavnějším z nich byl vysoký, podsaditý Oliver Hardy, který se dal o deset let později dohromady právě se Stanem Laurelem. Zrodila se tak jedna nezapomenutelná filmová dvojice.

Zatímco Campbellova kariéra vzkvétala, v osobním životě jej provázely tragédie a skandály. Vlastní žena mu v červenci 1917 náhle umírá na srdeční slabost po večeři v jedné santamonické restauraci a při cestě za nákupem smutečních šatů je autem vážně zraněna jeho 16tiletá dcera Una. Už v září, po teprve pětidenní známosti, si vzal v Santa Monice varietní umělkyni Cledu Pearl Gillmanovou (bylo to už její třetí manželství). Dcera Una, která se dosud zotavovala v domě jeho přítele, o svatbě nevěděla několik týdnů. Manželství vydrželo jen několik měsíců, než se s ním Gillmanová kvůli jeho opileckým výstřelkům a nadávkám rozvedla.


26.4.1879
Dunoon, Strathclyde, Scotland, Velká Británie
20.12.1917
Los Angeles, California, USA
Eric Campbell csfd

Charlie Chaplin, le génie de la libertéChaplin's GoliathChaplin strážcem veřejného pořádkuChaplin uprchlým trestancemChaplin v lázníchChaplin vystěhovalcemChaplin falešným hrabětemChaplin hasičemChaplin na kolečkových bruslíchChaplin obchodním příručímChaplin odhadcem v zastavárněChaplin ve filmovém ateliéruChaplin šumařem


Aktualizace osobnostního profilu Eric Campbell: 13.4. 2024 01:01