Geoffrey Rush 72 let


Život začíná po čtyřicítce. V případě Geoffrey Rushe stárnutí neznamená jen nepříjemně se blížící konec života, ale také zrychlující se kariéru, řadu ocenění, úspěchů a zvyšující se honoráře. Už deset let se objevuje v množství známých filmů, přesto nemusí být snadné vybavit si jeho maximálně rozdílné role. Navzdory tomu, že bývají nominovány na Oscara.

Různorodé postavy, zmítající se ve svých vášních získaly tutéž tvář Geoffreyho Rushe a přece jsou jedinečné: policista Javert (Bídníci), markýz de Sade (Quills – Perem markýze de Sade), rádce královny Alžběty (Královna Alžběta) nebo klavírista Helfgott (Záře), ale protože se Geoffrey Rush nebere až tak vážně, taky pirát Barbossa (Piráti z Karibiku), zoufalý scenárista Plummer (Rockerky) nebo komiksový zloduch Casanova Frankenstein (Mystery Men).

Geoffrey Rush se narodil v australském Queenslandu, 6. července roku 1951 v rodině účetního a prodavačky a záhy zažil to, co většina jeho budoucích kolegů: rodiče se rozešli a mladý kluk si musel jít dál vlastní cestou, kde mu mnoho radosti přinášelo herectví. Přestěhoval se do Brisbane a díky ctižádosti a jasným cílům získal bakalářský diplom z umění na Queenslandské univerzitě. Už na škole hrál divadlo a ve dvaceti tak rovnou přešel ke Queensland Theatre Company, kde debutoval ve hře Wrong Side of the Moon a napřesrok skóroval nečekaným hitem, který se stal z muzikálu You're a Good Man, Charlie Brown.

Aby celý život nezůstal na jednom místě a jedné úrovni, odjel do Paříže, kde se během pár let naučil nejen jazyk, ale hlavně se specializoval na pantomimu ve slavné škole tohoto druhu Jacquese Le Coqa. Nabyté zkušenosti zúročil po návratu do Austrálie, kde se představil v hlavní roli divadelní produkce Čekání na Godota. Spoluhráčem mu nebyl nikdo jiný, než někdejší spolubydlící z koleje Mel Gibson. Na počátku osmdesátých let patřil do divadelního spolku Jima Sharmana (režíroval Rocky Horror Picture Show, 1975) a od roku 1984 do syndikátu, který si v Sydney koupil divadlo. Kromě toho, že vystřídal členství v několika dalších souborech, začal v té době koketovat s filmovým průmyslem. První filmové role dostal v romantické krimi Hoodwink (1981) a v komediálním muzikálu Starstruck (1982) o touze mladé dívky stát se zpěvačkou.


6.7.1951
Toowoomba, Queensland, Austrálie
Geoffrey Rush csfd

Consider YourselfChlapec a pelikánFinální portrétPiráti z Karibiku: Salazarova pomstaBohové EgyptaDceraMimoniV mužském objetíNejvyšší nabídkaZlodějka knihGreen LanternOko uragánuPiráti z Karibiku: Na vlnách podivnaCesta samurajeKrálova řečLegenda o sovích strážcíchBran Nue Dae$9.99Královna Alžběta: Zlatý věkPiráti z Karibiku: Na konci světaCandyPiráti z Karibiku: Truhla mrtvého mužeMnichovŽivot a smrt Petera SellerseHledá se NemoNed KellyNesnesitelná krutostPiráti z Karibiku: Prokletí Černé perlyPlavat proti prouduFridaRockerkyLantanaKouzelný pudingQuills - Perem markýze de SadeDům hrůzyMystery MenBídníciKrálovna AlžbětaZamilovaný ShakespeareĎáblova dušeOscar a LucindaDěti revoluceTwisted TalesZářeDad and Dave: On Our SelectionTwelfth NightStarstruckHoodwinkGéniusLowdownJust for LaughsKath & KimFrontierMercuryMrazivé příběhy


Aktualizace osobnostního profilu Geoffrey Rush: 18.11. 2023 15:30