Brenda Blethyn 78 let


Britská sympatická dáma Brenda Blethyn (vl. jménem Brenda Anne Bottle) se narodila těsně po válce jako nejmladší z devíti dětí v rodině inženýra. Po absolvování technické univerzity pracovala jako stenografka nebo účetní skoro do své třicítky. Mezitím šetřila peníze, aby se mohla přihlásit na Guildfordovu školu herectví. Opustila práci a vrhla se na divadelní prkna, kde se později připojila i k britské National Theatre Company.

Po malých rolích v televizních filmech či seriálech nebo trošku větších partech v ČARODĚJKÁCH s Anjelicou Huston či TEČE TUDY ŘEKA s Bradem Pittem si ji vybral prominentní britský režisér Mike Leigh do jedné z hlavních rolí ve filmu TAJNOSTI A LŽI. Blethynová posbírala většinu ocenění. Byla nominována na Oscara, získala Zlatý Globus, cenu Bafta, ocenění na festivalu v Cannes i cenu Londýnských kritiků a mnoho dalších. Ze dne na den o ní mluvila většina světové kritiky. Po několika méně významných filmech svůj úspěch zopakovala o dva roky později (1998) rolí ve filmu Marka Hermana TICHÝ HLAS. Druhá nominace na Oscara a nominace na Zlatý Globus.

Od té doby se objevila ve více či méně významných filmech. Rozhodně nezůstala zapomenuta černá komedie BÍLÁ VDOVA, kde jako zadlužená vdova začíná pěstovat místo orchidejí marihuanu (její zatím poslední nominace na Zlatý Globus za komedii). Hlavní role si užila také v oddychových komediích ZA JASNÉHO DNE či LÁSKA AŽ ZA HROB o dvou konkurenčních pohřebních ústavech. Role matek si zase prožila v britských kostýmních dramatech PÝCHA A PŘEDSUDEK (jako svérázná matka Keiry Knightley) nebo novější POKÁNÍ (matka Jamese McAvoye).

V poslední době pozvedla svojí účastí některé seriály a ve filmech spojuje síly s Gabrielem Byrnem či Johnem Hurtem. Je už několik let rozvedená a u nás jsme ji v roce 2008 mohli spatřit, když dělala předsedkyni poroty na festivalu v Karlových Varech. Rozdávala úsměvy, podpisy i společné fotografie, s každým se bavila. Brenda Blethyn je totiž příjemná a skromná dáma jak na filmovém plátně, tak i ve skutečném životě. Proto si zaslouží naši pozornost.


20.2.1946
Ramsgate, Hrabství Kent, England, Velká Británie
Brenda Blethyn csfd

CharlotteEthel a ErnestTwo Men in TownSmrt si říká malárieMy AngelCalling, TheDead Man RunningLondýnská řekaMoji kamarádi Tygr a Pú: Tygr a Pú v muzikáluClublandPokáníMarsha Potter Gets a LifePýcha a předsudekSlonisko a Medvídek PúZa jasného dnePatříme k soběZa mořemZpůsob životaSe slovníkem v posteliStellaLáska až za hrobPumpkinSonnyThornberryovi na cestáchDeník Anne FrankovéKrásní & úžasníNa noseSeven RosesTáta a ti druzíBílá vdovaKeeping TimeRKO 281Girls' NightHudba ze sousedního pokojeIn the Winter DarkNoční vlakTichý hlasVzpomínáš si na mě?Tajnosti a lžiZlatí hošiTeče tudy řekaČarodějkyUbohá bohatá dívkaFloating OffHenry VI, Part OneKrál LearGrown-UpsZločiny z vřesovišťKate & Koji


Aktualizace osobnostního profilu Brenda Blethyn: 8.11. 2023 18:00