Henri Decoin (1890 - 1969)


Talentovaný filmař a plodný tvůrce s bohatou filmografií čítající padesát zrežírovaných filmů Henri Decoin je dnes neprávem opomíjen, a i když se výrazným způsobem podílel na utváření charakteru francouzské kinematografie od předválečného období až do poloviny 60. let, v povědomí veřejnosti zůstává spíše jen jako první manžel slavné herečky Danielle Darrieux. Henri Decoin se narodil v Paříži a pocházel z prostých poměrů (jeho otec byl ochrnutý a nezaměstnaný). Vyrůstal v početné rodině a nedostatek finančních prostředků mu nedovolil dokončit školu, načež se začal věnovat sportu. Zvláště v plavání dosáhl úspěchů a v roce 1912 reprezentoval Francii na olympijských hrách ve Stockholmu. První světové války se zúčastnil jako příslušník letectva a získal několik vyznamenání včetně řádu Čestné legie. V roce 1915 se také poprvé oženil, o jeho první manželce Hélene Raye, o její osobnosti se ale dostupné zdroje zmiňují jen zřídka. Po skončení první světové války se Decoin vrhnul na pole sportovní žurnalistiky.

Několikaletou spoluprací s filmem nabyl Henri Decoin mnohé a cenné zkušenosti, počátkem 30. let se pak pustil do samostatné práce. Jeho první režií byl film MODRÉ NEBE (Les bleus du ciel, 1933), k němuž si také sám napsal scénář; v tomto příběhu šampióna sportovního letectví zúročil své vlastní zkušenosti s létáním z první světové války. Mimořádně úspěšné období prožil Henri Decoin ve druhé polovině třicátých let. Po rozvodu s Blanche Montel (1933) se v roce 1935 podruhé oženil se začínající herečkou Danielle Darrieux (*1917) a po dobu trvání jejich manželství (1935-1941) spolu natočili sedm filmů. Z jejich společné filmografie zasluhuje zmínku drama ZNEUŽITÍ DŮVĚRY (Abus de confiance, 1937), spíše se ale orientovali na konverzační veselohry. Kromě vlastní režie pracoval Decoin nadále i jako scénárista pro jiné režiséry (například Jean Dréville), ve třicátých letech napsal také několik divadelních her.

Po okupaci Francie podepsal Henri Decoin smlouvu s německou společností Continental Film a pod její hlavičkou realizoval nenáročnou společenskou komedii PRVNÍ DOSTAVENÍČKO (Premier rendez-vous, 1941), což byla poslední spolupráce s Danielle Darrieux před jejich rozvodem. Film sice nedisponoval vyššími uměleckými hodnotami, ale zaznamenal mimořádný úspěch a němečtí producenti byli maximálně spokojeni. Kromě Francie byl uveden i v dalších zemích ve sféře vlivu fašistického Německa, tedy ve značné části Evropy. Z Decoinových šesti filmů natočených během války výrazně vyniká justiční drama NEZNÁMÝ V DOMĚ (Les inconnus dans la maison, 1942), které je dnes známé díky mladšímu remaku z roku 1992 s J. P. Belmondem v hlavní roli. V průběhu války se Decoin také naposledy oženil a se svou čtvrtou manželkou Juliette Decoin měl dvě děti.

Stejně jako jiní režiséři pracující pro společnost Continental Film, tak i Decoin byl po osvobození po nějakou dobu zbaven možnosti pracovat, k filmové režii se ale vrátil již v roce 1946 s dramatem ĎÁBLOVA DCERA (La fille du diable, 1946). Potom znovu točil i několik filmů ročně, opět pracoval se svou bývalou manželkou Danielle Darrieux, oslovil také Jeana Gabina, který hrál hlavní roli například ve filmu KDYŽ JE V PAŘÍŽI NOC (Razzia sur la chnouf, 1955). Velkým komerčním triumfem byla komedie FOLIES BERGÈRE (1957), která byla v roce 1957 pátým nejúspěšnějším titulem v kinech. Podobný úspěch si pak Decoin zopakoval ve dvou na sebe navazujících filmech v hlavní roli s Françoise Arnoul KOČKA (La chatte, 1958) a KOČKA VYTAHUJE DRÁPY (La chatte sort ses griffes, 1959).


18.3.1890
Paříž, Île de France, Francie
4.7.1969
Paříž, Île de France, Francie
Henri Decoin csfd

Nick Carter va tout casserParias de la gloireCasablanca, nid d'espionsMaléficesŽelezná maskaL'uomo dalla maschera di ferroPavé de Paris, LeFrancouzka a láskaLa Chatte sort ses griffesTendre et violente ElisabethNathalie, agent secretPourquoi viens-tu si tard ?La ChatteCharmants garçonsLe Feu aux poudresNeznámý v pozadíFolies-BergèreKdyž je v Paříži nocL'affaire des poisonsBonnes à tuerLes IntrigantesTajemství ložnicEl tirano de ToledoLes Amants de TolèdeLožnice dospívajících dívekLa Vérité sur Bébé DongeLe Désir et l'amourClara de MontargisTrois télégrammesAu Grand BalconEntre onze heures et minuitLe Café du cadranLes Amants du pont Saint-JeanLes Amoureux sont seuls au mondeNon coupableLa Fille du DiableJe suis avec toiL'Homme de LondresLe BienfaiteurLes Inconnus dans la maisonMariage d'amourPremier rendez-vousBattement de coeurAbus de confianceRetour à l'aubeMademoiselle ma mèreLe Domino vertTobogganJe vous aimerai toujoursLes Requins du pétroleAvalanchePortrait d'un assassin


Aktualizace osobnostního profilu Henri Decoin: 30.3. 2024 06:54