Gordon Tootoosis (1941 - 2011)


Gordon Tootoosis se narodil 25. října 1941, v provincii Saskatchewan / Kanada, do tradiční rodiny kmene Cree, kde vyrůstal se svými 13 sourozenci. Později byl odebrán z rodiny a poslán do jedné z nechvalně známých katolických internátních škol, kde děti původních obyvatel měly zakázano používat svůj rodný jazyk. Jeho otec John Tootoosis byl aktivistou za práva původních obyvatel, což působilo Gordonovi ve škole potíže. Po traumatické době v internátní škole začal pracovat jako sociální pracovník a věnoval se hlavně dětem a mladým delikventům.

K filmu se poprvé dostal jako Almighty Voice v kanadském snímku ALIEN THUNDER. Od té doby se objevoval v mnoha filmech, včetně oskarového filmu LEGENDA O VÁŠNI. V televizní adaptaci románu MÉ SRDCE POHŘBĚTE U WOUNDED KNEE ztvárnil náčelníka Rudého Oblaka. Dalšími filmy jeho kariéry jsou například ALJAŠKA (1996), NA OSTŘÍ NOŽE (1997), FALEŠNÁ HRA (2000), nebo TV seriál SMALLVILLE v roli profesora Josepha Willobrooka nebo TV minisérie NA ZÁPAD z roku 2005.

V roce 1965 se oženil a se svou ženou Irene vychoval tři dcery a dva adoptivní syny a stále žije v Saskatchewanu v rezervaci Poundmaker Cree Nation. Po smrti jedné ze svých dcer na rakovinu v roce 1997 se začal starat o její čtyři děti.


25.10.1941
Saskatchewan, Kanada
5.7.2011
Saskatchewan, Kanada
Gordon Tootoosis csfd

Proroctví zkázyHybridMé srdce pohřběte u Wounded KneeMr. SoulOne Dead IndianThat Beautiful SomewhereDon't Call Me Tonto!Hank Williams First NationShaniaSeven Times LuckyThe ReawakeningCowboys and Indians: The J.J. Harper StoryOn the CornerStrážce snůNow & ForeverChristmas at Wapos BayDream StormDva muži a batoleLaňkaZoeČerné prachyFalešná hraMedvěd a jáBig BearQue la lumière soit !Dodržet slibNa ostří nožeSong of HiawathaAljaškaFarma duchůOsamělá hvězdaOsudné létoŠílený kůňLegenda o PocahontasPocahontasLegenda o vášniSpirit RiderMěsíc LakotůVolání divočinyÚtěk z normáluKletba Vikingova hrobuKrvavá řekaČerné rouchoOsamělý TomVražda na AljašceStone FoxMarie AnnAlien ThunderBlackstoneHranicePodstata strachuHank William's First NationNa ZápadSmallvilleZOO v krabiciMoccasin Flats


Aktualizace osobnostního profilu Gordon Tootoosis: 19.11. 2023 09:58