Peter Tscherkassky 65 let


Rakouský avantgardní filmař se narodil r. 1958 ve Vídni. Na tamní univerzitě vystudoval žurnalistiku a politologii, posléze studoval také filosofii. S avantgardním filmem se poprvé více seznámil během pětidenní série lekcí historika amerického avantgardního filmu, P. Adamse Sitneyho v Rakouském muzeu filmu. Sám začal s natáčením filmů zhruba v roce 1979, koncem roku již dokončil první krátký film KREUZRITTER.

Peter Tscherkassky je znám především díky tomu, že vytváří své snímky metodou found footage, tedy nově zpracovává již hotový, nalezený filmový materiál. Sám vyučuje na Univerzitě užitého umění ve Vídni. Je autorem několika odborných textů, v nichž se zaměřuje zejména na historii a teorii avantgardního filmu (např. o Kurtu Krenovi, Matthiasi Müllerovi).


3.10.1958
Vídeň, Wien, Rakousko
Peter Tscherkassky csfd

Recycling Film HistoryThe Mozart MinuteTrain AgainThe Exquisite CorpusComing AttractionsNachtstückInstrukce pro světelný a zvukový strojDream WorkGet ReadyOuter SpaceL'ArrivéeHappy-EndParallel Space: Inter-ViewTabula rasaShot - CountershotKelimbaManufrakturBallett 16Pohyblivý obrazFreeze FrameMiniaturen – Viele Berliner Künstler in HoisdorfUrlaubsfilmErotikaLiebesfilmAderlaß


Aktualizace osobnostního profilu Peter Tscherkassky: 4.4. 2024 00:43