Edith Head (1897 - 1981)


Americká návrhářka kostýmů, vedoucí designérka, výtvarnice a herečka Edith Head se narodila židovským rodičům 28.října 1897. 157 cm vysoká Edith vyhrála rekordních osm filmových Oskarů za nejlepší kostýmy z 35 nominací. Narodila se v Kalifornii a v mládí získala práci jako umělec kostýmních skic u Paramount Pictures a to bez jakéhokoli relevantního výcviku. Nejprve získala respekt u Dorothy Lamour 's a její jméno dominuje v umělecké kostýmové branži od té doby, co Academy Awards vytvoří novou kategorii kostýmní výtvarník roku 1948.

Dne 25. července 1923 se provdala za spolužáka Charlese Heada. Ačkoli manželství skončilo rozvodem v roce 1936 spolupracovali spolu na profi úrovni až do její smrti. Ve 20.letech navrhovala kostýmy pro němé filmy a od 30.let už patří mezi hollywoodskou elitu předních kostýmních výtvarníků. Edith pracovala u Paramountu 43 let, poté přechází do Universal Picture. Je známá i pro dlouholetou spolupráci s režisérem Alfredem Hitchcockem, který přechází k Universalu roku 1960. Její ochranná známka "sluneční brýle" byla zajímavá i tím, že při pohledu skrz modré sklo přes den viděla černobíle, aby si mohla sama domýšlet barevné doplňky.

Headová se provdala za scénografa Wiarda Ihnena v roce 1940 a žili spolu až do jeho smrti na rakovinu prostaty v roce 1979. Ihnen mimochodem získal dva Oskary za umělecký směr za snímky Wilson (1944) a Blood on the Sun (1945). Edith se svými tlustými brýlemi a dvoudílných oblečcích byla u herců známá svou přátelskostí a byla velmi oblíbená u hereček Ginger Rogers, Bette Davis, Barbary Stanwyck, Shirley MacLaine, Grace Kelly, Audrey Hepburn, či Elizabeth Taylor. Dne 3. února 1955 se Edith Head objevila jako soutěžící v Groucho Marx kvízu. Ona a její partner vyhráli celkem 1540$. Svou výhru věnovali na na charitativní účely. Edith je také autorem dvou knih Šaty lékaře (1959) a Jak se obléct k úspěchu (1967) a popisují její kariéru a filozofii designu.

Během 70.let přechází k TV tvorbě a byla požádána, aby navrhla ženské uniformy pro Pobřežní stráž Spojených států, kvůli zvyšujícímu se počtu žen v pobřežní stráži. Byla v šoku, když nevyhrála Oscara za snímek Císařský valčík (Johanka z Arku byla vítězem), seděla po zbytek ceremoniálu "ve stavu strnulosti". Headová zemřela 24. října 1981, čtyři dny před jejími 84. narozeninami na myelofibrózou, nevyléčitelnou nemoc kostní dřeně. Má hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy a vytvořila kostýmy pro víc než 1000 (!!) filmů. Jen v roce 1940 dohlíží na kostýmy k 50 snímkům. Získala krom jiných menších rolí i malou roli v seriálu Columbo: Rekviem za padající hvězdu (1973), kde si zahrála návrhářku pro Anne Baxterovou se kterou byli v osobním životě nejlepší přítelkyně.


28.10.1897
San Bernardino, Kalifornie, USA
24.10.1981
Los Angeles, Kalifornie, USA
Edith Head csfd

Mrtví muži nenosí skotskou sukniPoslední manželství v AmericeWomen in WhiteLittle WomenOlly, Olly, Oxen FreeReturn EngagementVelká fintaLetiště '77Sex and the Married WomanSunshine ChristmasAmelia EarhartGable and LombardRodinné spiknutíThe Disappearance of AimeeThe Face of DarknessW.C. Fields and MeMuž, který chtěl být králemVelký Waldo PepperLetiště 1975ZemětřeseníNoraPodrazZúčtováníŠéf je mrtvýMadam SinPete a TillieThe Screaming WomanŽivot a doba soudce Roye BeanaRed Sky at MorningTak mě někdy napadáColossus: The Forbin ProjectLetištěSkullduggeryStoria di una donnaButch Cassidy a Sundance KidKočičí okoSjezdařSweet CharityTopazVítězstvíWillie BoyZtracený mužAzulBojovníci s peklemHouse of CardsIn Enemy CountryTajná válka Harryho FriggaThe Pink JungleWhat's So Bad About Feeling Good?Bosé nohy v parkuChukaEasy Come, Easy GoHotelThe Caper of the Golden BullsWarning ShotEl DoradoParadise, Hawaiian StylePenelopeThe Last of the Secret Agents?The Oscar


Aktualizace osobnostního profilu Edith Head: 24.12. 2023 03:07