Carlos Reygadas 52 let


Carlos Reygadas studoval práva v Mexico City a v Londýně. Pracoval pro Evropskou komisi a pro mexické ministerstvo zahraničí. Je filmový autodidakt, krátké filmy začal točit v roce 1998 - posléze vznikl krátkometrážní film Maxhumain. Vysloužil si označení prokletého režiséra. V Mexiku je často osočován, že ukazuje pouze negativní stránky tamní reality.

Carlos Reygadas je na zahraničních festivalech oslavován pro svou vytříbenou estetiku, syrovost a odvahu v zobrazování vztahů, sexuálních scén i násilí a pro dlouhé záběry přírody, na kterých pracuje se svým dvorním kameramanem Alexisem Zabém.

Filmy Carlose Reygadase jsou svobodným vyjádřením autorových snů, fantazií a uměleckých záměrů. Carlos Reygadas pracuje výhradně s neherci, jimž sděluje pouze základní pokyny ohledně toho, co mají v dané scéně dělat a nedovoluje jim expresivně vyjadřovat emoce. Tvůrce uvádí, že silné emoce lze znázornit skrze herecký minimalismus, tedy spíše „utlumením“ než expresivitou. Aktérům neprozrazuje ani informace o příběhu, v němž hrají, což je na druhou stranu potřeba dorovnat vysokou mírou vzájemné důvěry. Vůči námitkám ohledně kontroverzního zobrazení sexuálního či násilného obsahu se tvůrce vyhrazuje. Ve svých snímcích prý ukazuje věci každodenního života, na rozdíl od velké části filmové produkce.

Carlos Reygadas zanechává každým filmem světu poselství. Filmař, který ohromí každé filmové plátno nejen hlubokým obsahem, ale i dokonalou vizuální optikou.


10.10.1971
Mexico City, Distrito Federal, Mexiko
Carlos Reygadas csfd

Naše dobaShort PlaysPost Tenebras LuxRevoluceSerenghettiTiché světloSouboj s nebemJaponskoFilmando: Batalla en el cielo42 One Dream RushMaxhumainPrisonniersSermon to the BirdsKázání k rybámCrane LanternEl árbolEn ningún lugar, Don Luis BuñuelKrevPor la libertadTras NazarinMiluji tě - nemiluji těParaskinioUntil 1 PM


Aktualizace osobnostního profilu Carlos Reygadas: 19.4. 2024 23:46