Walter Koenig 87 let


Americký herec, scénárista a režisér (jeho příjmení se správně vyslovuje Kaynig). Vlastním jménem Walter Marvin Koenig. Pochází z rodiny litevských židů. Po emigraci ze Sovětského svazu si jeho rodiče změnili příjmení, původně znělo Koenigsberg. Již od začátku šedesátých let se začal objevovat v mnoha TV seriálech a filmech.

Jeho nejslavnější role je Chekov v kultovním seriálu STAR TREK (1966). Pro tuto postavu byl vybrán hlavně díky tomu, že hovoří plynně rusky. Díky svému vzhledu měl přilákat k obrazovkám mladší diváky (především ženy). Jeho postava přidali scénáristé do seriálu poté, co jedny sovětské noviny s výtkou uvedly, že v takovémto multikulturním seriálu by měl být zastoupen i představitel Sovětského svazu.

Kromě účinkování v celkem sedmi celovečerních Star Trek filmech napsal také scénář jedné epizody animovaného Star Treku. Vystudoval herectví a poté psychologii. Oženil se v ranném mládí, ale manželství nevydrželo dlouho. Napodruhé si vzal herečku Judy Levittovou, se kterou žije od poloviny šedesátých let. Mají spolu syna a dceru.

V devadesátých letech se objevil v úspěšném sci-fi seriálu BABYLON 5, v jedné epizodě si zahrál společně se svou manželkou. Za účast v několika epizodách bylo plánováno odměnit ho cenou Emmy. V roce 1993 byl hospitalizován v nemocnici kvůli srdečním problémům. Od té doby nosí bypass. Kvůli této hospitalizaci přišel o svou roli v BABYLONU 5. Napsal tři díly komiksového seriálu Raver. Několik let vyučoval na univerzitách herectví, režii a psychologii.


14.9.1936
Chicago, Illinois, USA
Walter Koenig csfd

Unbelievable!!!!!DiminuendoNeil Stryker and the Tyrant of TimeNobilityStar Trek: Captain PikeSurge of Power: Revenge of the SequelStar Trek: RenegadesBlue DreamInAlienablePožírač kostíStar Trek: Of Gods and MenMaximum SurgeOB-1The PrivateersDrawing Down the MoonJménem spravedlnostiStar Trek VII: GeneraceStar Trek VI: Neobjevená zeměDeadly WeaponStar Trek V: Nejzazší hraniceMěsíční pastStar Trek IV: Cesta domůStar Trek III: Pátrání po SpockoviAntony and CleopatraStar Trek II: Khanův hněvThe Starlost: The Alien OroStar Trek: FilmThe Questor TapesNightmare HoneymoonGoodbye, Raggedy AnnStrange LoversThe Norman Vincent Peale StoryStar Trek: PicardStretch Armstrong & the Flex FightersObscurus Lupa PresentsStar Trek: New VoyagesFuturamaBabylon 5Diagnóza vražda


Aktualizace osobnostního profilu Walter Koenig: 24.2. 2024 17:26