Jana Kovaříková (1890 - 1960)   † 70 let


Jana Kovaříková, rozená Jana Hanáková, se narodila 12. dubna 1890 v Plzni. Na divadelních prknech často vystupovala jako Jana Hanáková – Kovaříková. Započala svojí kariéru rokem 1909, když ihned nastoupila a prošla několika divadelními společnostmi J. Tuttra, J. Burdy, Josefa Blažka, J. E. Sedláčka či Karla Jičínského.

Kovaříková v mladém věku skvěle ztvárňovala mladičké hrdinky a milovnice, jež se později změnily na matky a velké hrdinky. Svoji hereckou dráhu ukončila hrdinskými kreacemi starých a velkých žen, tet a babiček. Pomocníkem k charakterizaci rolí domácího a světového repertoáru byl zvláštní kulatý obličej se zajímavě klenutým nosem, malá hbitá postava, mimika a vysoký, trochu nakřáplý hlasový projev a propracovaný výraz (dále se představila ve: „Dívka s bílými vlasy“, „Kariéra“ či „Svítání nad Moskvou“).

K filmu se dostala až v pozdějším věku a hrála pouze dvě malé role. První byla stará fojtka v Kubáskově historickém dramatu PORTÁŠI (1947). Výrazný snímek diletanta Kubáska ukazoval baladický příběh neohrožených ochránců hranic v boji se zákeřnými zloději dobytka na moravsko – uherských hranicích ve druhé polovině 18. století.

Ve snímku si před zkušenou kamerou Jana Rotha kromě Jany Kovaříkové (v této době byla v angažmá v Ostravě) zahráli Běla Jurdová, Ljuba Skořepová, František Hanus, Josef Bek, Rudolf Deyl ml., Bolek Prchal, Jaroslav Kocian, Josef Kemr, Václav Švec, Antonín Jirsa, Hynek Němec, Frank Rose – Růžička, Jiří Roll, Eva Karelová, Oldřich Lukeš, Ivo Novák či Karel Effa.


12.4.1890
Plzeň, Čechy, Rakousko-Uhersko
23.5.1960
Dobříš, Československo
Jana Kovaříková csfd

Poslušně hlásímPortášiJedno procento


Aktualizace osobnostního profilu Jana Kovaříková: 25.4. 2024 16:31