Vlasta Vlasáková (1921 - 1983)


Vlasta Vlasáková se narodila 7. října 1921 v Praze. Nejdříve studovala a za okupace byla totálně nasazena. Po válce absolvovala herectví na Státní konzervatoři v Praze (1946) a poté i pražskou DAMU (1948). Nakonec se trvale usadila v Ostravě a do konce svého života zde setrvala jako členka místního Státního divadla (1948 – 1983).

Po roce 1968 však musela kvůli politické činnosti a pracovním závazkům k odborářským a svazovým funkcím, výrazně omezit práci na jevišti. Převážně v mládí se dostávala k titulním a velkým dramatickým, komickým a tragikomickým postavám českého a světového klasického i moderního repertoáru. Později režiséři Vlastě Vlasákové přidělovali převážně menší a malé úkoly. Na její počest existuje v Ostravě ulice Vlasty Vlasákové.

Z divadelních inscenací Vlasty Vlasákové si uveďme: „Veselé paničky windsorské“ (Anička), „Jánošík“ (Anka), „Revizor“ (Marja), „Duchcovský viadukt“ (Olivová), „Chudák manžel“ (Anděla), „Pygmalión“ (Líza), „Cyrano z Bergeracu“ (Roxana), „Sláva“ (Koljová), „Nora“ (Nora), „Měšťáci“ (Jelena), „Figarova svatba“ (Zuzanka), „Sen noci svatojánské“ (Titanie), „Smrt matky Jugovičů“ (Snacha), „Tři sestry“ (Olga), „Svatá Jana“ (Jana z Arku), „Zdravý nemocný“ (Angelika), „Višňový sad“ (Raněvská), „Mnoho povyku pro nic“ (Hera), „Zimní pohádka“ (Hermiona), „Ešalon“ (Máša), „Žebrácká opera“ (Jenny), „Médea“ (Náčelnice), „R. U. R.“ (Helena), „Tartuffe“ (Elmíra), „Lucerna“ (Mladá kněžna), „Romeo a Julie“ (Paní Kapuletová) aj.

Kvůli ostravskému angažmá český film herectví Vlasty Vlasákové využíval pouze minimálně, nejčastěji ještě jako studentku a v 50. letech: dívka Anča v Krňanského dramatu NIKOLA ŠUHAJ (1947), úřednice v Exportě ve snímku PŘÍPAD Z – 8 (1948) Miroslava Cikána, zastřelená žena průvodčího (Jaromír Spal) Andulka ve Vávrově válečné NĚMÉ BARIKÁDĚ (1948), sekretářka v Tomanově osvětovém krátkém I ANDĚLÉ ZTRÁCEJÍ TRPĚLIVOST (1949), Marie Kalčíková v PŘÍPADĚ DR. KOVÁŘE (1950) Miloše Makovce, zednička z internátu v Čechově ŠTICE V RYBNÍCE (1951) a Emilie Záhorová v kriminálním dramatu NA KONCI MĚSTA (1954) Miroslava Cikána.


7.10.1921
Praha, Československo
2.3.1983
Ostrava, Československo
Vlasta Vlasáková csfd

Přicházejí bosí: Od rána do večeraZrození domovaPřípad IV. AChuť na rozinkyHněvO moravské zemiDaň z kilometrůKdy začínáme žít jinakSplynutí dušíAť hodí kamenemBorisek, malý seržantHranice imunityPláňataTaktika běžce střední tratiTři vstupenky na StrahovMé ironické štěstíPůlpennyPírkoCena zlataJak to bylo v Únoru?KlíčFantastická rodinaŽabičkaBubny a trumpetyHotel MajesticCestujícíModrá aktaHra o životJurášekNa konci městaŠtika v rybnícePřípad Dr. KovářeNěmá barikádaPřípad Z-8Nikola ŠuhajPříběhy všedního dneMuzikantiTřicet případů majora ZemanaHaldyJegor Bulyčov a ti druzíI andělé ztrácejí trpělivost


Aktualizace osobnostního profilu Vlasta Vlasáková: 24.3. 2024 05:11