Arna Pekárková (1897 - 1981)


Arna Pekárková se narodila 17. dubna 1897 v Praze jako Arnoštka Pekárková. V letech 1916 – 1917 se soukromě školila u herečky Národního divadla Marie Hübnerové. Od roku 1917 započala se svojí profesionální hereckou prací.

Nakonec svojí hereckou kariéru zakončila jako dlouholetá členka činohry Českého divadla – Divadla Oldřicha Stibora v Olomouci (1935 – 1963). I po odchodu na penzi na této olomoucké scéně ojediněle hostovala. Zpočátku tvořila úlohy mladické a milovnické. Výrazná byla její drobná postava, kulatý obličej a hlasový projev. Už od počátku se stala klasickou charakteristickou herečkou.

Během své kariéry získávala úspěchy v klasickém i v moderním českém a světovém repertoáru. Z desítek rolí, jež přetvořila, si nejprve uveďme kreace Chůvy („Romeo a Julie“), Kláskové („Lucerna“), Moravcové („Jan Výrava“), Hejlky („Vysoké letní nebe“), Pannu Čipernou („Veselé windsorské paničky“), Nevlastní matky („Popelka“), Dory Kalinové („Ženský zákon“), Barušky („Selská láska“), Babičky („Normálka aneb Svatba jako řemen“) atd.

Dále se mj. zjevila ve hrách, dramatech a inscenacích „Jak přišla basa do nebe“ (Zubatá), „Jitřní přání“ (Telva), „Třetí přání“ (Maminka), „Pod starými jasany“ (Marfa), „Srpnová neděle“ (Venkovanka), „Dnes ještě zapadá slunce nad Atlantidou“ (Žena), „Nepřátelé“ (Agrafena), „Les“ (Ulita), „Ženský boj“ (Smilina), „Čáry máry fuk“ (Kravička), „Dobrý člověk ze Sečuanu“ (Paní Jangová), „Příliš štědrý večer“ (Babička), „Optimistická tragédie“ (Stařena), „Sestup Orfeův“ (Eva Templová), „Nanebevzetí plukovníka Heiliga“ (Kartofflová), „Paní Savageová“ (Paní Paddyová), „Ze života hmyzu“ (Chrobačka), „Osm žen“ (Babička), „Starosta čtvrti Sanita“ (Immacollata), „Morčata“ (Obchodnice s rybami) apod.


17.4.1897
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
19.11.1981
Olomouc, Československo
Arna Pekárková csfd

Králíci ve vysoké trávěPoslušně hlásímAnna proletářkaŠtika v rybníceKarhanova partaPřiznáníŽízeň


Aktualizace osobnostního profilu Arna Pekárková: 5.4. 2024 00:27