Bohumil Smutný (1922 - 1995)   † 73 let


Bohumil (Bohuš) Smutný pocházel z prosté rodiny z Brna, jeho otec se živil jako zámečník. Bohumil absolvoval gymnaziální studia, poté nastoupil na Státní dramatickou konzervatoř v Brně, kde absolvoval v roce 1945, již za války také aktivně hrál. Po osvobození působil krátce v nově otevřeném Svobodném divadle v Brně, později hrál v Horáckém divadle v Jihlavě, prošel i pražskými scénami (Studio Národního divadla, Divadlo města Žižkova). V roce 1949 našel stálé angažmá ve Státním divadle v Brně, kde setrval až do odchodu do penze. Na této scéně vyrostl v charakterního herce, jehož projev se vyznačoval úspornými výrazovými prostředky a zastřeným hlasem; uplatnění našel především ve světové klasice (Višňový sad, Anna Karenina, Don Juan, Julius Caesar), jako představitel českých lidových typů se prosadil i v kusech domácích autorů (Gazdina roba, Tvrdohlavá žena).

Smutný příležitostně spolupracoval také s televizí, hrál v několika inscenacích brněnského televizního studia, jako příslušník SNB se objevil ve čtyřech dílech seriálu TŘICET PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA (1975). Svůj příjemně zabarvený hlas uplatnil Smutný také při umělecké recitaci, pracoval pro rozhlas. I když mu trvalé zdravotní následky znemožnily hraní v plné šíři, v angažmá Státního divadla v Brně zůstal až do roku 1985, kdy odešel do penze. Bohumil Smutný zemřel v Brně 16. prosince 1995 ve věku 73 let.


27.1.1922
Brno, Československo
16.12.1995
Brno, Brno, Jihomoravský kraj, Česko
Bohumil Smutný csfd

Skleněná dámaStříbrná šestkaPodzimKnížeMoudrý EngelbertDen velkého hněvuMuž, který stoupl v ceněÚspěchAnděl blažené smrtiSmrt TarelkinaNeklidnou hladinouRychlík do OstravyÚtěk ze stínuDnes večer všechno skončíAkce BDva ohněŽízeňPortášiTřicet případů majora ZemanaTotální kuropěníKavkazský křídový kruh


Aktualizace osobnostního profilu Bohumil Smutný: 27.4. 2024 05:31