Lumír Blahník (1936 - 2007)


Lumír Blahník se narodil 20. února 1936 v Praze. Narodil se, se svým bratrem – dvojčetem Jiřím Blahníkem (1936 až 1995), známému skladateli Františku Blahníkovi. Po otci zdědil hudební nadání a skvěle hrál na akordeon, na něž již odmalička doprovázel zpívajícího bráchu Jiřího. Oba pak s otcem chodili po rozličných hospodách a koncertních síní, kde chlapci udivovali obecenstvo svým nadáním.

Film měl vlastně propagační charakter. Na rozkaz vyšších míst musel být natočen nějaký snímek, který by oslavoval lidskou práci (kromě filmu PRO KAMARÁDA to byla například DRUHÁ SMĚNA či VELKÁ PŘEHRADA). Tento snímek, s pomocí melodramatického patosu, své poslání skvěle splnil. Někteří kritici soudili, že drama PRO KAMARÁDA je nejlepším filmem režiséra Miroslava Cikána.

Poté oba chlapci dostali role, kterými se zapsali do srdcí a hlavně povědomí několika generací filmových diváků: v komedii NEBE A DUDY (1941) Vladimíra Slavínského vytvořili roztomilé role bratříčků, sirotků Tondy (Jiří) a Vaška (Lumír), synovců dobrotivého skaláka Antonína Fábery (představovaného skvělým Jindřichem Plachtou).

Jindřich Plachta, Jana Romanová, Jaroslav Marvan, Raoul Schránil, Antonie Nedošinská, Karel Dostal, Zdeněk Podlipný, František Filipovský, Jiří Vondrovič, L. H. Struna, Sláva Grossmann, Bolek Prchal, Vladimír Růžička, Jan Černý, Antonín Holzinger, Vladimír Pospíšil – Born a Vladimír Řepa podali skutečně povedené herecké výkony. Pomohl jim v tom scénář Jaroslava Mottla a Františka Vlčka, skvělá kamera Ferdinanda Pečenky a doprovod s hudbou od Josefa Dobeše.


20.2.1936
Praha, Československo
2.6.2007
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Lumír Blahník csfd

MilujemeNebe a dudyPro kamarádaOsudy hvězd


Aktualizace osobnostního profilu Lumír Blahník: 20.2. 2024 00:49