Brent Spiner 75 let


Brent Spiner se narodil a vyrůstal ve městě Houston v Texasu jako druhý syn rodičů Sylvie a Jacka Spinerových. Jeho otec však nedlouho po jeho narození umírá a Brent tak začíná vyrůstat bez otce. Během jeho dospívání se jeho matka ještě jednou provdala a rozvedla.

Další roky byly pro Brenta spíše ve znamení menších hereckých rolí. Objevil se například jako epizodní postava v seriálech CHEERS, KRAJNÍ MEZE, NIGHT COURT nebo HILL STREET BLUES. V této době ale zároveň dostává možnost zahrát si v seriálu STAR TREK: NOVÁ GENERACE vznikajícím na motivy původního vědeckofantastického seriálu Gena Roddeberryho. Brent Spiner tak získává svou životní roli androida Data, důstojníka na hvězdné lodi Enterprise, který sní o tom se co nejvíce podobat člověku. Seriál, odehrávající se 100 let po originální sérii, se natáčel v letech 1987 až 1994 a dočkal se postupně 4 celovečerních filmů, kde na tom posledním v řadě STAR TREK NEMESIS z roku 2002 se Brent podílel rovněž jako scénárista. Za film STAR TREK PRVNÍ KONTAKT získal roku 1997 v Saturn Awards cenu za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli.

V roce 1997 se Brent vrátil na Broadway v roli Johna Adamse v muzikálu 1776, za kterou byl nominován na Drama Desk award v kategorii Nejlepší muzikálový herec. Do povědomí diváka se dále mohl zapsat například v roli kontroverzního vědce Dr. Brackishe Okuny ve filmu DEN NEZÁVISLOSTI, za kterou byl v Saturn Awards opět nominován za nejlepší mužskou vedlejší roli. Na plátnech kin se naposledy objevil jako Dr. Strom ve filmu SUPERHERO MOVIE.

Brent Spiner působí rovněž jako profesionální zpěvák. Vydal celkem dvě alba, Ol' Yellow Eyes Is Back v roce 1991 a album Dreamland v roce 2008.


2.2.1949
Houston, Texas, USA
Brent Spiner csfd

Den nezávislosti: Nový útokThe Midnight ManQuantum Quest: A Cassini Space OdysseySuprhrdinaHolky v balíkuJackLetecNečekaná láskaPán převlekůStar Trek X: NemesisAsk Me No QuestionsDating ServiceDobrák DanJmenuji se SamMezi námi děvčatyGeppettoHele vole, kde mám káru?South Park: Peklo na ZemiČerná Carmen Dorothy DandridgeStar Trek IX: VzpouraDen nezávislostiFenoménRumové pralinkyStar Trek VIII: První kontaktKrálovská rybaCorrina, CorrinaStar Trek VII: GeneraceHlas srdceKrálovna krásyShockerWhat's Alan Watching?Family SinsManhunt for Claude DallasSunday in the Park with GeorgeSylvan in ParadiseCrime of InnocenceRent ControlDámy a pánové, punk žije!My Sweet CharlieStar Trek: PicardYoung JusticePenny Dreadful: Město andělůGoldbergoviOutcast


Aktualizace osobnostního profilu Brent Spiner: 2.11. 2023 18:44