Bohuslav Čáp (1925 - 1997)


„…Tak vy si klidně seberete podnikovej materiál! Znehodnotíte ho, rozřežete, rozpižláte! A ještě tomu říkáte zlepšovák!!? Pche! … A vy jsi jděte ty svoje švindle zkoušet někam jinam!!! Račte!!“

Narodil se 26. října 1925 v Borové u Náchoda. Roku 1942 vystudoval dvouletou obchodní školu a byl totálně nasazen v náchodském válečném průmyslu. V rodném Náchodě se také poprvé dostal do styku s divadlem, když účinkoval v amatérské avantgardní Mladé scéně. Po válce se rozhodl u divadla zůstat profesionálně.

Hrál v nově vzniklém náchodském Oblastním divadle severovýchodních Čech (1945 až 1946), Jihlavě (1946 – 1947), po vojenské prezenční službě (1947 – 1949) v Kladně (1949 – 1950), Olomouci (1950 – 1961), ostravském Státním divadle (1961 – 1966) a činohře pražského Národního divadla (1. leden 1967 – 31. prosinec 1989), z níž odešel na odpočinek a hostoval až do konce života.

Bohuslav Čáp se po letech tvůrčího hledání stal hercem vyhraněného hereckého projevu komediálních a charakterních postav. Na oblastních scénách vytvářel celkem výrazné role, ale po příchodu do Prahy na něho v těžké konkurenci Národního divadla zbylo účinkování v malých a středních rolí. Osobité hraní, dlouhá škála uměleckých prostředků, menší zavalitá postava, melancholické oči a kulatý obličej mu umožňovaly hraní v nadlehčeně komediálních, expresivně dramaticky vypjatých charakterech, jež skvěle charakterizoval svým smutkem a úzkostí. Neopomenutelný byl taktéž jeho zastřeně působivý hlas.


26.10.1925
Borová, Československo
11.6.1997
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Bohuslav Čáp csfd

Duhová horaNoční moraKrálovský život otrokaOsvětová přednáška v Suché VrbiciRůže z BertramkyVáhyPrincezna za dukátÚtěk do vězeníAnonymJak chytit krokodýlaO hloupé havířceO těch Martinových dudáchPoslední zastávka smrtSvědek umírajícího časuUzavřený pavilónO podezíravém králiZnačka: Na dožitíMost pro KláruNebojsaNěkdo musí z kola venHlava plná slunceMůj obchod se psyOhnivé ženy se vracejíPohádka o lidské dušiRubínová pohádkaŽádost o přeloženíHavárie v zámeckém parkuO mrtvých jen dobřeDlouhý čas nadějeOhnivé ženyProdloužený časČarovná rybí kostičkaPřezůvky ŠtěstěnyPříště budeme chytřejší, staroušku!Smrt talentovaného ševceHodina životaTa chvíle, ten okamžikHad z rájeNenechte se rušit!Princové jsou na drakaTen svetr si nesvlíkejHejkalMladý muž a bílá velrybaO vysoké věžiHra na zlodějePaličova dceraSúkromná vojnaŽhavou stezkouBouřlivé vínoNezbedná pohádkaPrvní housleOsvobození PrahyPodivná paní SavageováTribun liduCesta do PristoluKrálův kalichLidé z metraSám proti městuPokus o vraždu


Aktualizace osobnostního profilu Bohuslav Čáp: 17.11. 2023 00:43