Mark Donskoj (1901 - 1981)


Pocházel ze židovské rodiny oděsského kamnáře. Aktivní život začal jako dobrovolník v řadách Rudé armády, poté se věnoval studiu. Dle jeho vlastních slov se chtěl stát psychiatrem, ale nakonec úspěšně absolvoval Simferopolskou právnickou fakultu. Jeho první kontakt s filmem se odbyl na scénáristickém poli.

Donskoj se vždy vyznával z obdivu k básníku Alexeji Gorkému, proto se také těsně před II. světovou válkou pustil do práce na trilogii zachycující jeho život. Daleko větší úspěch mu však v době válečné vřavy přinesla adaptace slavného románu Nikolaje Ostrovského JAK SE KALILA OCEL. Vrcholem jeho tvorby byl válečný snímek DUHA a filmová podoba Gorbatovovy povídky NEPOKOŘENÍ. Ta dostala na MFF v Benátkách Zlatého lva (1946).

Po válce Donskoj nadále inklinoval ke Gorkého tvorbě, ale úspěchu svých válečných děl se již nepřiblížil. Svou filmovou pouť ukončil symbolicky filmem MANŽELÉ ORLOVOVI, který připravil rovněž na motivy Gorkého prózy. Zemřel krátce po svých 80. narozeninách, uprostřed práce na Gorkého románu Život Klima Samgina a příprav velkofilmu o zpěváku Fjodoru Šaljapinovi, jehož osudy už převedl na filmové plátno v kratší stopáži v roce 1969.


6.3.1901
Oděsa, Ukrajina, Ruské impérium
24.3.1981
Moskva, Rusko, Sovětský svaz
Mark Donskoj csfd

Suprugi OrlovyNaděždaŠaljapinMatčina věrnostSerdce matěriZdravstvujtě, dětiFoma GordějevDraze zaplacenoMatkaAlitět uchodit v goryVesnická učitelkaNepokořeníDuhaBojevoj kinosbornik 9Jak se kalila ocelRomantikiBrat gerojaLéta dozráváníPouť za štěstímDětství GorkéhoPěsň o sčastiOgoňČužoj běregCena čelověkaV bolšom goroděSovětští přeborníciPižonŽizňProstitutkaJa nauču vas měčtať...


Aktualizace osobnostního profilu Mark Donskoj: 11.11. 2023 05:50