Alois Dvorský (1883 - 1966)


V sedmnácti letech utekl ze studií na Obchodní akademii rovnou k divadlu. Do roku 1923 vystupoval jako komik u spousty divadelních společností (Schmied, Mušek, Blažek...), aby již jako zkušený herec přišel do Prahy. Nejprve hrál v divadle u Vlasty Buriana, potom následovala spousta dalších okrajových scén (Rokoko, Švandovo divadlo, Malá i Velká opereta). Byl vynikající pozorovatel života s úžasným smyslem pro humor, což dokázal zúročit ve svých divadelních i filmových rolích.

Mezi jeho významnější a známější role patří Petr Ivanovič Dobšinský v REVIZOROVI, utlačovaný manžel Cafourek z JEDENÁCTÉHO PŘIKÁZÁNÍ, klient Zmok hádající se o jablko v burianovské komedii DUCHÁČEK TO ZAŘÍDÍ, korespondent Málek ve filmu TEĎ ZAS MY, Madlin dědeček v dojáku MADLA ZPÍVÁ EVROPĚ, zvoník Čejka z PRSTÝNKU, zelinář z komedi NIKDO NIC NEVÍ, rozčilený listonoš z DOVOLENÉ S ANDĚLEM, bázlivý čert z HRÁTEK S ČERTEM, doktor vynalézající novou nemoc - Moribundus z pohádky DAŘBUJÁN A PANDRHOLA nebo hluchý stařík z LIMONÁDOVÉHO JOEA. Několikrát se objevil i v televizi (MODRÝ AUTOBUS, PŘÍBĚH DUŠIČKOVÝ, KLAPZUBOVA JEDENÁCTKA).

Poslední roli si zahrál krátce před smrtí a to v komedii KDO CHCE ZABÍT JESSII?. Ať už to byl dědek z roku 1930, nebo z roku 1960, vždy, i po své osmdesátce, hrál své dědky s neutuchající živostí a téměř neuvěřitelným elánem.


24.10.1883
Hořice v Podkrkonoší, Rakousko-Uhersko
10.10.1966
Praha, Československo
Alois Dvorský csfd

Kdo chce zabít Jessii?Bílá paníKáťa a krokodýlBláznova kronikaLimonádový Joe aneb Koňská operaMísto v houfuPříběh dušičkovýModrý autobusNeklidnou hladinouProsím, nebudit!FloriánKrálíci ve vysoké trávěSedmý kontinentČerná sobotaDařbuján a PandrholaPrincezna se zlatou hvězdouPrvní a posledníPřátelé na mořiŽivot pro Jana KašparaPovodeňFlorenc 13,30Poslušně hlásímPáté kolo u vozuHrátky s čertemZaostřit, prosím!Čert a KáčaFronaJeště svatba nebyla...Nejlepší člověkJestřáb kontra HrdličkaKavárna na hlavní tříděKrejčovská povídkaDovolená s AndělemHaškovy povídky ze starého mocnářstvíMladá létaPísnička za grošVelké dobrodružstvíCesta ke štěstíCísařův pekař - Pekařův císařMikoláš AlešZoceleníBylo to v májiKarhanova partaPosel úsvituPára nad hrncemDS-70 nevyjíždíPětistovkaVzbouření na vsiDnes neordinujiNávrat domůJan Roháč z DubéMuzikantNikdo nic nevíNikola ŠuhajParohyČapkovy povídky13. revírHrdinové mlčíMuži bez křídelPancho se žení


Aktualizace osobnostního profilu Alois Dvorský: 19.11. 2023 16:26