Robert Frank (1924 - 2019)


Robert Frank v roce 1941 začal studovat fotografii a po dobu šesti let působil ve fotografických a grafických ateliérech v Curichu, Ženevě a Basileji. Po válce v roce 1947 emigroval do Spojených Států, kde si ho najal fotograf Alexey Brodovitch, aby fotil pro módní časopis Harper's Bazaar. Frankova tvobra byla limitována pravidly, a proto práci pro Alexeye po pár měsících ukončil. Dále však, už na volné noze a svobodně, fotil reklamní a žurnalistické zakázky pro časopisy Vogue, Look, nebo Charm a to v letech mezi 1950–55.

V roce 1959 vydává svůj první filmový počin Pull My Daisy a na nějakou dobu ponechává médium statického obrazu stranou. Po dobu nadcházejících deseti let se Frank věnuje převážně filmu a natáčí za tu dobu další čtyři snímky. Nejúspěšnější z nich byl kousek z roku 1969 Me and My Brother, který byl nominován na cenu Zlatý lev za nejlepší film na mezinárodním filmovém festlivalu ve Venezii. Ve stejném roce se rozvádí se svou ženou Mary.

Na počátku sedmdesátých let Rober Frank žije v kanadské provincii Nova Scotia, kde se vrací k fotografování. Desetiletá pauza a vliv kinematografie se projevuje hned v prvních dílech, kdy využívá koláží dvou nebo více snímků na jedné zvětšenině kombinací s textem. Také psal nebo škrábal na negativy. Cestováním po tamní krajině se vypořádával s velkým tlakem, který byl důsledkem tragické smrti jeho dcery Andrey po pádu letadla. Obrazem jeho emocí té doby se staly soubory „For Andrea“ 1954–1974 a „Pour la Fille“ z roku 1980. Jeho pozdější tvorba také reflektuje synovu smrt v roce 1994 nasledkem fyzické a duševní choroby.


9.11.1924
Zürich, Zürich, Švýcarsko
9.9.2019
Inverness, Nova Scotia, Kanada
Robert Frank csfd

Last SupperC'est vraiCandy MountainKeep BusyMe and My BrotherPaper RouteI RememberFlamingoCocksucker BluesPatti Smith - Summer CannibalsSanyuThe PresentHunterRunHome ImprovementsThis Song for JackEnergy and How to Get ItLife Dances On...About Me: A MusicalConversations In VermontLife-Raft EarthO.K. End HereThe Sin of JesusPull My DaisySegundo sigloDon't Blink - Robert FrankOut-Takes from the Life of a Happy ManThe Visual Language of Herbert MatterHow to Make a Book with SteidlNové výjevy z AmerikyJonas at the OceanFull Blossom: The Life of Poet - Actor Roberts BlossomHe Stands in the Desert Counting the Seconds of His Life


Aktualizace osobnostního profilu Robert Frank: 12.3. 2024 04:58