Josef Hořánek (1882 - 1952)


Josef Hořánek se narodil 12. dubna 1882 ve Velké Vsi. Vyučil se krejčím a až do třiceti let se tomuto zaměstnání věnoval. Najednou však opustil řemeslo a začal vystupovat na divadle. Začínal na různých venkovských scénách a u kočovných společností. Později přešel do Prahy.

Na jevišti byl skvělým představitelem různých tatíků, strýců a pánů z vyšší společnosti. K těmto rolím ho předurčovala zejména malá a trochu zavalitější postava s výraznými gesty, hlasem a mimikou. Dostával však jen malé role (to samé platní pro jeho účinkování ve filmu).

Ve filmu debutoval v roce 1919 rolí lékaře v dnes nedochovaném dramatu AKCIE P. Ž. H. režiséra Jiří Schreinzera, vyprávějícím o hrdinských skutcích a příhodách Alice Gregorové (Fanny Schreinzerová).

O rok později již vytvořil role ve čtyřech němých snímcích: tajemníka Bohemia – Aerolinie inženýra Horáčka v dramatu ZLATÁ ŽENA Vladimíra Slavínského, podnájemníka v melodramatu Paula L. Wintra ODPLATA, indického fakíra Salima Arkaja v Liebscherově dramatu MELCHAID KOLOMAN a nápadníka paní purkmistrové v Majerově melodramatické MAGDALENĚ. Spolupráci s němým filmem uzavřel již v roce 1924 rolemi ředitele věznice v Krňanského melodramatu PÍSEŇ ŽIVOTA a strážníka v crazy komedii CHYŤTE HO! Karla Lamače.


12.4.1882
Velká Ves u Prahy, Rakousko-Uhersko
14.9.1952
Praha, Československo
Josef Hořánek csfd

Blednoucí romancePyšná princeznaAkce BKarhanova partaRacek má zpožděníZoceleníDnes o půl jedenáctéPytlákova schovanka aneb Šlechetný milionářVeliká příležitostNávrat domůJan Roháč z DubéNikola ŠuhajSirénaTři kamarádiMrtvý mezi živýmiMuži nestárnouValentin DobrotivýRukavičkaTurbinaTěžký život dobrodruhaZ českých mlýnůDceruška k pohledáníMadla zpívá EvropěPoslední PodskalákProsím, pane profesore!To byl český muzikantVy neznáte Alberta?Za tichých nocíHumoreskaMuž z neznámaBláhové děvčeDruhé mládíJarka a VěraLízin let do nebeZe všech jedináC. a k. polní maršálekChyťte ho!Poslední píseňMagdalenaMelchiad KolomanOdplataZlatá ženaAkcie P. Ž. H.


Aktualizace osobnostního profilu Josef Hořánek: 16.4. 2024 21:35