Ernst Legal (1881 - 1955)


Ernst Otto Eduard Legal, německý herec a režisér. V Německu patřil k nejvýznamnějším divadelním manažerům. Dlouholetý herec wiesebadenského Hereckého domu se do manažérské funkce dostal poprvé revolučního roku 1918, kdy byl zvolen Uměleckou radou jako ředitel divadla. První film DER RICHTER VON ZALAMEA natáčí roku 1920. Roku 1924 odešel do Darmstadtu, kde působil i jako režisér. V letech 1927/28 působil jako ředitel divadla v Kasselu. V roce 1931 se dostává do Berlína. V tu dobu měl za sebou šest filmových, vedlejších rolí. Roku 1936 vytvořil ve filmu STRAßENMUSIK HLAVNÍ ROLI. Další velké role na něj čekala v MUSKETIER MEIER III.

Jeho poslední velké role spadají do období let 1946/47, kdy se UFA rozhodla natočit KEIN PLATZ FÜR LIEBE. Film z hereckého prostředí byl natáčen pro Sovexportfilm. Východoněmecký podnik zahraničního obchodu, který byl zaměřen na export filmů do Sovětského Svazu. Vzhledem ke své politické práci byl Legal v 50-letech při hledání vnitřního nepřítele perzekuován. Manažerské funkce opustil a hrál jen výjimečně.

Ernst Legal je otcem roku 1908 narozené dcery, herečky Margy Legal (hrála v ROČNÍK 21 režiséra Václava Gajera) a pohřben je na berlínském hřbitově Zehlendorf.


2.5.1881
Schlieben, Německá říše
29.6.1955
Berlín, Německo
Ernst Legal csfd

Der Himmel ist nie ausverkauftRoman eines FrauenarztesDer verzauberte KönigssohnDie StärkereJonny rettet NebradorKariéra v PařížiPoddanýEs kommt ein TagMathilde MöhringFigaros HochzeitDanke, es geht mir gutDie seltsamen Abenteuer des Herrn Fridolin B.Und wieder 48Kein Platz für LiebeDas Leben geht weiterDas Mädchen JuanitaFrech und verliebtLeb' wohl, ChristinaRätsel der NachtDie DegenhardtsHraHudbou za štěstímObhájce má slovoSedm záhadných dopisůZ lásky k toběČerná ovceDům u jezeraFahrt ins AbenteuerGefährlicher FrühlingI pagliacciLache BajazzoPanny z Biskupské horyRomanze in MollSymfonie životaAndreas SchlüterDie heimlichen BräutePrůvanRembrandtVelký stínZlaté městoHeimaterdeJakkoKomediantiPedro má visetŽalujiDer dunkle PunktKennwort MachinMeine Tante - deine TanteNesmrtelné srdceSlaměný kloboukSpiel im SommerwindVýchod SlunceAltes Herz geht auf die ReiseAndaluské nociDas Leben kann so schön seinDas Mädchen mit dem guten RufDas große AbenteuerDer Berg ruft!Der Tag nach der ScheidungDie Umwege des schönen Karl


Aktualizace osobnostního profilu Ernst Legal: 27.2. 2024 21:57