Jindřich Láznička (1901 - 1970)


Jindřich Láznička se narodil 4. července 1901 v Praze. Na otcovo přání se vyučil cukrářem a pekařem. Touha po hraní ho přivedla ke kočovným společnostem. Nejdříve začal hrát v kočovné Lachmanově divadelní společnosti.

Jako operetní tenorista se stal dobrým představitelem malých postaviček aktivních, roztržitých a upovídaných malých pánů, jejichž komičnost zvýrazňoval pohyby těla, rukou a výraznou mimikou (například hudební komedie „Krejčí na zámku“). V pozdějších letech se z něho vyvinul starokomik s karikaturní drobnokresbou. Řadu let byl blízkým přítelem herečky Anny Budilové Steimarové (1899 až 1962), bývalé manželky herce Národního divadla Jiřího Steimara.

Roku 1937 debutoval před filmovými kamerami v komediích HARMONIKA (bankovní sluha), FALEŠNÁ KOČIČKA (hostinský) a DŮVOD K ROZVODU (soudní úředník).

Ztvárňoval malé populární roličky ve snímcích LUCERNA (hudebník Sejtko), BÍLÁ VRÁNA (pán v baru), HOLKA NEBO KLUK? (zahradník), KRISTIÁN (zákazník v cestovní kanceláři), ŽIVOT JE KRÁSNÝ (číšník), PANNA (vrchní v penzionu), PŘÍTELKYNĚ PANA MINISTRA (domovník), MADLA ZPÍVÁ EVROPĚ (Domorázek), SVÁTEK VĚŘITELŮ (sluha), ADVOKÁT CHUDÝCH (návštěvník hospody), RUKAVIČKA (krejčí), POZNEJ SVÉHO MUŽE (domovník Josef), ZLATÉ DNO (host na zásnubách), VALENTIN DOBROTIVÝ (úředník Hora), MĚSTEČKO NA DLANI (radní), PĚT STRÝCŮ (strýc), KAREL A JÁ (listonoš), VELKÁ PŘEHRADA (zřízenec v bance), ZÁHADNÝ HOST (hotelový detektiv), ŠTASTNOU CESTU (zřízenec), PAKLÍČ (domovník Václav Koníček), U PĚTI VEVEREK (bednář z Kampy) nebo JARNÍ PÍSEŇ (hostinský Jelen).


4.7.1901
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
24.5.1970
Bratislava, Československo
Jindřich Láznička csfd

Dialóg 20-40-60Román o baseŠíleně smutná princeznaSiedmy kontinentKľúčStratený listArchimedov zákonSkalní v ofsajdePán a hvezdárStatočný zlodejŠťastie príde v nedeľuŠtyridsaťštyriPole neoranéLazy sa pohlyHostinec „U kamenného stolu“ParohyTři kamarádiMrtvý mezi živýmiPrávě začínámeŘeka čarujeJarní píseňPaklíčSobotaU pěti veverekŠťastnou cestuKarel a jáMěstečko na dlaniValentin DobrotivýVelká přehradaZlaté dnoAdvokát chudýchRukavičkaDceruška k pohledáníKatakombyMadla zpívá EvropěMinulost Jany KosinovéOkénko do nebePannaPoznej svého mužePřítelkyně pana ministraVy neznáte Alberta?Štěstí pro dvaŽivot je krásnýDobře situovaný pánDívka v modrémHvězda z poslední štaceKristianSvátek věřitelůU svatého MatějeBílá vránaHolka nebo kluk?LucernaMilování zakázánoPanenkaPod jednou střechouSlávko nedej se!Vzhůru nohamaDůvod k rozvoduFalešná kočičkaHarmonika


Aktualizace osobnostního profilu Jindřich Láznička: 2.11. 2023 15:01