Alejandro Amenábar 52 let


Alejandro Amenábar se narodil 31.března v Santiagu de Chile. Jeho matka je španělka, jeho otec chilan. Když mu byl jeden rok, celá jeho rodina se přestěhovala zpátky do Španělska, do Madridu, kde vyrůstal a později také studoval. V devatenácti letech napsal, produkoval a režíroval svůj první krátký film s názvem "La cabeza" a když mu bylo třiadvacet, odbyl si svůj filmový debut snímkem TESIS (1996). V pořadí další jeho film OTEVŘI OČI (1997) sklidil ve Španělsku obrovský úspěch a možná i díky tomu byl pak distribuován i celosvětově. Režisér Cameron Crowe udělal o pár let později remake tohoto filmu s názvem Vanilla Sky (2001), kde si zahráli Tom Cruise, Cameron Diaz a Penelope Cruz, která si zahrála i v Amenábarově "původní" verzi. Film TI DRUZÍ (2001) je prvním Amenábarovým filmem, který je v angličtině.

Narozdíl od jiných španělských režisérů se stal oblíbeným hlavně díky proniknutí do jiných, málo probádaných sfér a nebojí se konfrontace s takovými tématy jakými jsou například fantasmagorie, lidské iluze, psychologie nebo surrealismus.

Po premiéře svého filmu HLAS MOŘE (2004) dostal dopis s gratulací od samotného Stevena Spielberga, který patří mezi Amenábarovy oblíbené režiséry. Mezi Amenábarovy další oblíbené režiséry patří ještě James Cameron a Stanley Kubrick. Ke všem svým filmům si skládá hudbu sám. V tomto směru je samoukem, psát a skládat hudbu se naučil hlavně díky počítačovým programům. Je také velkým sběratelem soundtracků. V roce 2005 byl pozván aby se připojil k organizaci AMPAS (Akademie filmových umění a věd).


31.3.1972
Santiago de Chile, Chile
Alejandro Amenábar csfd

Než skončí válkaV objetí ďáblaAgoraHlas mořeTi druzíVanilkové nebeOtevři očiDiplomová prácePoklad lodi La FortunaValeLunaHimenópteroDotek motýlaNikdo nikoho neznáAllanamiento de moradaEl mal ajenoEl soñadorSpanish MovieActricesSpanish HollywoodViva la muerte ! Autopsie du nouveau cinéma fantastique espagnolLook Inside: The Others, AHollywood InsiderEl hormigueroBuenafuenteThe 62nd Annual Golden Globe Awards 2005The 77th Annual Academy AwardsLa noche con Fuentes y CíaXIV premios Goya


Aktualizace osobnostního profilu Alejandro Amenábar: 12.4. 2024 22:29