Fanda Mrázek (1903 - 1970)


František Mrázek, který se později pod jménem Fanda Mrázek proslavil na operetních scénách ve třicátých letech, se narodil 22. srpna 1903 v Praze. Mrázek vynikal svou komickou postavou a výborným pěveckým materiálem. S herectvím započal v Ostravě.

Už ve třicátých letech se stal u publika velice populárním komikem se sklonem k improvizaci ve slovních vtipech a operetním zpěvákem. Často vytvářel různé milovníky či pomatené břídily v klasických a současných bulvárních operetách „Hrabě Luxemburg“ nebo „Paní Luna“. U diváků však byly nejvíce oblíbené jeho revuální, kabaretní i estrádní komické kreace. V jeho podání se z různých písní staly dobové šlágry (např. „Bramborová placka“, „Houby“, „Hledám děvče na boogie – woogie“ aj.), které vyšly na mnoha gramofonových deskách.

Díky své popularitě byl ve 30. letech obsazován do větší úloh v různých sentimentálních a podřadných snímcích. Po první roli chasníka v ještě němém, později ozvučeném snímku ČERNÝ PLAMEN (1930) předvedl své komické kreace ve snímcích SKALNÍ ŠEVCI (úředník), MILÁČEK PLUKU (kadet Mrázek), ŠENKÝŘKA „U DIVOKÉ KRÁSY“ (šofér Toník), PEPINA REJHOLCOVÁ (hlídač Ferda), STRÝČEK Z AMERIKY (ženich Jiří), DOBRÝ TRAMP BERNÁŠEK (Ferda), Z BLÁTA DO LOUŽE (Silvestr Blažek), ROZPUSTILÁ NOC (číšník Ferry), VÝKŘIK DO SIBIŘSKÉ NOCI (Nikolka), BARBORA ŘÁDÍ (Julius Kopřiva), OTEC KONDELÍK A ŽENICH VEJVARA (malíř Prokop), KARIÉRA MATKY LÍZALKY (asistent režiséra), HARMONIKA (Franta Bulín), ANDULA VYHRÁLA (tramp), KLAPZUBOVA JEDENÁCTKA (fotbalista Jarda Klapzuba), DVA TÝDNY ŠTĚSTÍ (šofér) či TĚŽKÝ ŽIVOT DOBRODRUHA (kočébr).

Jeho herecká dráha pokračovala a uzavřela se v padesátých letech v epizodních postavách číšníka (PYTLÁKOVA SCHOVANKA ANEB ŠLECHETNÝ MILIONÁŘ), Baďury (BYLO TO V MÁJI), Jarského (MIKOLÁŠ ALEŠ), strážce na chodbě (CÍSAŘŮV PEKAŘ a PEKAŘŮV CÍSAŘ), Kozdery (PLAVECKÝ MARIÁŠ), vězně (HAŠKOVY POVÍDKY ZE STARÉHO MOCNÁŘSTVÍ), muže s věncem (TAJEMSTVÍ KRVE), Jindřicha Kadečky (CIRKUS BUDE!), celníka (BYL JEDNOU JEDEN KRÁL...), řidiče (MUŽ V POVĚTŘÍ a ZAOSTŘIT, PROSÍM!), harmonikáře (DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK), nachmeleného závodčího (POSLUŠNĚ HLÁSÍM) nebo návštěvníka vinárny (DNES NAPOSLED).


22.8.1903
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
13.10.1970
Praha, Československo
Fanda Mrázek csfd

Pět z milionuTaková láskaZpívající pudřenkaDnes naposledHlavní výhraHry a snyO věcech nadpřirozenýchMalí medvědářiPoslušně hlásímDobrý voják ŠvejkZaostřit, prosím!Muž v povětříNechte to na mněByl jednou jeden král...Cirkus bude!Jestřáb kontra HrdličkaMůj přítel FabiánTajemství krveAnna proletářkaHaškovy povídky ze starého mocnářstvíPlavecký mariášPísnička za grošSlovo dělá ženuCísařův pekař - Pekařův císařMikoláš AlešŠtika v rybníceBylo to v májiVeselý soubojPytlákova schovanka aneb Šlechetný milionářPětistovkaHost do domuTěžký život dobrodruhaDva týdny štěstíDvojí životŽabecŽeny u benzinuAndula vyhrálaCo se šeptáDruhé mládíIdeál septimyKlapzubova XI.Slávko nedej se!HarmonikaKariéra matky LízalkyOtec Kondelík a ženich VejvaraPoslíček láskyZe všech jedináBarbora řádíVýkřik do sibiřské nociRozpustilá nocZ bláta do loužeŽivot vojenský - život veselýDobrý tramp BernášekStrýček z AmerikyPepina RejholcováŠenkýřka „U divoké krásy“Miláček plukuSkalní ševciČerný plamenRodina Bláhova


Aktualizace osobnostního profilu Fanda Mrázek: 5.11. 2023 15:06