Judy Lee 0 let


Herečka a bojová umělkyně Chia Ling, známá více jako Judy Lee, se narodila roku 1951 na Tchajwanu. V mládí studovala v Čínské pekingské opeře, stejně jako její otec i teta. To znamená, že se učila sedm let i akrobacii a taekwondo se spolužačkou Angelou Mao, se kterou zůstali přátelé a několikrát se sešli i u filmu. Není proto divu, že po dokončení studia, díky své přirozené kráse a bojovému umění, začala prakticky ihned získávat hlavní role v kung fu snímcích.

Zkušený režisér Lin Fu Ti, jí následně obsazuje do duelu Girl Named Iron Phoenix (1973) a The Imprudent Iron Phoenix (1973) s taekwondistou Kam Kongem. Také byla obsazováná do fantasy a duchařin. S taekwondo sokyní Lingfeng Shangguan se poprvé setkává v The Chinese Amazons (1975) a po společném filmu Heroes Behind the Enemy Lines (1975) se stávají přítelkyněmi, což si jde ve filmu i povšimnout. Naposledy se sešli před kamerou v Heroine Kan Lien Chu (1976) a v The Fight for Shaolin Tamo Mystique (1977). Za zmínku stojí určitě i taekwondo snímky Sunset in the Forbidden City (1976), Story in Temple Red Lily (1976) a The Shaolin Invincibles (1977), vše se samotným šampiónem tohoto stylu Tan Tao Liangem.

Před kamerou se ovšem často setkávala i s Hsu Fengovou, taekwondisty Kam Kongem a Don Tao Wongem (studenti Tan Tao Lianga) a dost se o ní zajímal i Kuan Tai Chen. S Angelou Mao se po letech potkává v The Lady Constables (1978) a The Swift Shaolin Boxer (1978). Její úplně poslední film, bylo drama s krásnou Jenny Hu v Pledge in Quick Sand (1984). Prakticky stále mívala hlavní role, ale na rozdíl od usměvavé a houževnaté herečky Polly Kuan, nestavěla se Judy Lee k rolím příliš flexibilně. V 80.letech po úpadku zájmu o wuxia a kung fu filmy (s vyjímkou Jackie Chana a Sammo Hungovy stáje) se Judy Lee  z filmového plátna vytrácí a zanechává po sobě na 60 filmových rolí.


10.11.2023
Tchaj-wan
Judy Lee csfd

Da hu ying lieThe Flying Tigers and the Kung Fu KidsCrazy HustlersSan dou hao guan yinXiang huoYi dai tian jiaoZui quan nu diao shouDa la maDu ba tian xiaFei yan shuang jiaoGu tong xiaoJue dou Lao Hu ZhuangBa da men paiMo gui gwai yingPomsta bronzového bojovníkaRen ba zhaoSheng jian feng yunShi da di ziShi da zhang men chuang Shao LinWang chun fengYong zheng ming zhang Shao Lin menBao qing tianChrám Rudého lotusuGan Lian Zhu dai po hong lian siHuo shao shao lin siKarate KibaRi luo zi jin chengShao Lin zu shiXia nu bao ta jieZhong yuan biao juBai she da nao tian gongCi keLie renNu bing ri jiTian hou chuanYi men zhong lieZhan di ying haoZhong jian jing wu menThe Female ChivalryGu ling jing guai nu sha xingHeng chong zhi zhuang nu sha xingThe AvengerThe EscapeTop Fighter 2


Aktualizace osobnostního profilu Judy Lee: 10.11. 2023 03:44