Jaroslav Průcha (1898 - 1963)


Jaroslav Průcha se narodil 24. dubna 1898 ve Škvrňanech u Plzně. V Plzni se vyučil lakýrníkem, řemeslu se však nevěnoval a pracoval jako zámečník ve Škodových závodech. Už v učňovských letech vystupoval s plzeňskými ochotníky a jako statista v divadle v Plzni. V roce 1918 jako voják prodělával 1. světovou válku, kde rozvíjel kulturní činnost (pořádal kabaretní vystoupení a loutková divadla). V červenci 1920 vstoupil k divadelní společnosti J. O. Martina.

Jeho posledním angažmá se stala činohra Národního divadla v Praze (1. září 1931 – 25. dubna 1963), kam jej angažoval K. H. Hilar a kde působil až do své smrti celých třicet dva let. V Národním hrál ze začátku malé epizodní role. Po Hilarově smrti začal na přelomu let 1936 – 1937 dostávat lepší a větší příležitosti. Zejména hrál ztvárňoval venkovské a dělnické postavy, v nichž kladl důraz na realistickou typizaci a lidskost. V pozdějších, hlavně v poválečných, letech hrál velké tragické postavy. Psychologicky komplikované role (Shakespearův „Král Lear“) mu však nešly, také veseloherní žánr nebyl jeho parketa. V letech 1944 a 1945, kdy bylo ND zavřeno nacisty, se pokoušel vystoupit i jako dramatik (např. „Hrdinové okamžiku“). Úspěšně také režíroval divadelní představení („Lakomec“, „Vpád“, „Tvrdohlavá žena“ a další).

Po osvobození v roce 1945 byl jmenován členem kolektivní správy činohry, kde setrval až do rozpuštění vedení v roce 1946. V sezóně 1946 – 1947 byl Náměstkem šéfa činohry ND J. Honzla a v letech 1951 až 1953 byl Šéfem činohry. Na podzim roku 1953 z funkce odstoupil a nechal si funkci Hlavního režiséra. Kvůli těžké nemoci musel v roce 1958 nechat divadelní činnosti ale členem ND byl až do smrti.

Ve filmu debutoval již v roce 1928 rolí Josefa Kudrny v dramatu JMÉNEM JEHO VELIČENSTVA. Na začátku filmové kariéry hrál různé malé role a roličky ve snímcích DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK (blázen), PENÍZE NEBO ŽIVOT (detektiv), U NÁS V KOCOURKOVĚ (detektiv), HEJ – RUP! (rozhlasový hlasatel), ZA RANNÍCH ČERVÁNKŮ (hrabě Černín z Chudenic), HUDBA SRDCÍ (profesor Ševčík) či SVĚT PATŘÍ NÁM (továrník Hart).


24.4.1898
Škvrňany u Plzně, Čechy, Rakousko-Uhersko
25.4.1963
Praha, Československo
Jaroslav Průcha csfd

Spanilá jízdaTvrdohlavá žena a zamilovaný školní mládenecRozrušená zeměObčan BrychPřijde časVlčí jámaFučíkRudá záře nad KladnemStrakonický dudákPsohlavciKrejčovská povídkaNástupÚnosMilujemeNěmá barikádaKrakatitO ševci MatoušoviTýden v tichém doměČapkovy povídkyLavinaV horách duníVelký případRozina sebranecSkalní plemenoU pěti veverekČerní myslivciMlhy na blatechBarbora HlavsováKníže VáclavMuži nestárnouMěstečko na dlaniValentin DobrotivýVelká přehradaJan CimburaBabičkaMadla zpívá EvropěPacientka Dr. HeglaPohádka májeCesta do hlubin študákovy dušeHumoreskaKouzelný důmMuž z neznámaCech panen kutnohorskýchCestou křížovouNeporažená armádaŠkola základ životaBatalionBílá nemocFilosofská historieHlídač č. 47Karel Hynek MáchaLáska a lidéPanenstvíSvět patří námUlička v rájiVzdušné torpédo 48Pan otec KarafiátPozdní láskaHej-rup!Hudba srdcí


Aktualizace osobnostního profilu Jaroslav Průcha: 30.3. 2024 23:33