Chuck Hayward (1920 - 1998)


Americký kaskadér, dlouho spojovaný s Johnem Waynem, který dubloval většinu velkých westernových a akčních hvězd 50. až 80. let 20. století. Jeho rodiče Bert a Hazel Haywardovi chovali dobytek na farmě poblíž Hyannisu v Nebrasce, asi šedesát mil východně od Haywardova rodiště v Alliance. V raném mládí se věnoval práci s dobytkem, v šestnácti letech odešel z domova a zapojil se do rodea jako „bronc riding“ a trenér koní.

Postupně se věnoval koordinaci kaskadérských kousků a zajišťoval kaskadérské kousky ve filmech jako např. Kumpáni smrti (1961) či v televizním seriálu The Rat Patrol (1966). Hrál malé role v mnoha filmech a televizních pořadech a jeho zjev často sloužil jako přesná předpověď nadcházející bojové scény. Hayward byl blízkým přítelem dalšího proslulého kaskadéra Chucka Robersona.

Kaskadérskou kariéru ukončil v roce 1981 a hereckou v roce 1989. Hayward byl členem neoficiální „John Ford Stock Company“, doživotním členem Asociace filmových kaskadérů a byl uveden do kaskadérské síně slávy. Zemřel na Hodgkinovu chorobu ve svém domě v Severním Hollywoodu v Kalifornii v roce 1998. Byl třikrát ženatý, jeho manželkami byly: Sally Pape, Carol Lynn Shepherd a Ellen Powell. Měl jedno dítě.


20.1.1920
Alliance, Nebraska, USA
23.2.1998
North Hollywood, Kalifornie, USA
Chuck Hayward csfd

NightfallStarkCrystal GazingThe Legend of the Lone RangerTom HornWild TimesTajemství farmy ClonusPán prstenůRojLetiště '77Gone with the WestPodivná spravedlnostRooster CogburnNejtěžší yardOhnivá sedlaVlčí vytíJoe KiddNoc králíkůRio LoboPět smrtících karetVálečný vůzNevada SmithZáchrana vzácného plemeneVelké závodyPodzim CheyennůKrálové slunceMerillovi záškodníciMuž, který zastřelil Liberty ValanceTaras BulbaDva jeli spoluKumpáni smrtiAlamoSergeant RutledgeSpartakusKavaleristéPahorek Pork ChopPlunderers of Painted FlatsEscort WestVelká zeměGun for a CowardLetící šípThe Unholy WifeČtyřicet pušekGun BrothersRed SundownShowdown at AbileneStopařiThe Road to DenverJubilee TrailArenaFair Wind to JavaSan AntoneSlunce jasně svítíBuffalo Bill in Tomahawk TerritoryThe World in His ArmsV pravé poledneApache DrumsSlaughter TrailDesperadoes of the WestVůdce karavany


Aktualizace osobnostního profilu Chuck Hayward: 3.4. 2024 16:27