Bedřich Vrbský (1890 - 1966)


Bedřich Vrbský (vlastním jménem Bedřich Vrbka) se narodil 4. května 1890 v Praze. Jako absolvent obchodní akademie byl předurčen a vydal se na dráhu malého úředníka. Několik let pracoval jako úředník Městské spořitelny pražské. Fádní zaměstnání malého úředníčka ho nebavilo a své vysvobození spatřil v divadelních prknech, která ho okouzlily již předtím.

Základem Vrbského hereckého rejstříku byl zejména civilní projev a společensky uhlazené vystupování. Kladl rovněž důraz na rychlost a břitkost dialogů a na dobré vyslovování. Díky tomu se uplatňoval v konverzačních a komických postavách. Z jeho rolí si vyjmenujme lorda Goringa ve Wildově „Ideálním manželu“, či Doolitla ve Shawově „Pygmaliónu“.

Proslavil se rovněž také jako dramatik – jako autor několika divadelních her, frašek, adaptací, výstupů a skečů. Například hra „Transport č. 20“, jejímž spoluautorem byl herec, režisér a dramatik Zdeněk Štěpánek, „Bloudění Jindřicha od Věže“, jež se v několika inscenacích v roce 1941 objevila na scéně Národního divadla a „Zázračný lékař“. Tuto hru režisér Vladimír Slavínský zfilmoval pod názvem JEJÍ LÉKAŘ (1933) s Hugo Haasem a Lídou Baarovou.

Na stříbrném plátně debutoval nezjištěnou rolí v nedochované komedii herce a režiséra Jiřího Steimara PAN PROFESOR, NEPŘÍTEL ŽEN (1913). V němém období se objevil v rolích majitele člunu (ČESKÉ HRADY A ZÁMKY Karla Hašlera), Janotova přítele (Hlavatého NEZNÁMÉ MATKY) a lékaře v blázinci (DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK Karla Lamače). V roce 1918 byl s Josefem Skružným spoluautorem námětu a spoluscénáristou nedochovaného filmu Gabriela Harta LÁSKA SI NEDÁ POROUČET (1918).


4.5.1890
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
23.2.1966
Praha, Československo
Bedřich Vrbský csfd

Čintamani & podvodníkŠach matPutování Simona Mac KeeveraKde řeky mají slunceLedové moře voláMagdalena Dobromila RettigováDokument za milión frankůPochodněPolicejní hodinaMstitelPrvní partaVassa ŽeleznovováMorálka paní DulskéO věcech nadpřirozenýchZde jsou lviPoslušně hlásímDobrý voják ŠvejkKudy kam?RoztržkaZaostřit, prosím!Z mého životaPsohlavciStříbrný vítrKomediantiTajemství krveHaškovy povídky ze starého mocnářstvíNástupVelké dobrodružstvíMikoláš AlešPřiznáníRevoluční rok 1848Výlet pana Broučka do zlatých časůDvaasedmdesátkaKrakatitO ševci MatoušoviAlenaPoslední mohykánHrdinové mlčíPrůlomVelký případŘeka čarujeBláhový senBílá jachta ve SplituNeporažená armádaHarmonikaLízin let do nebeRozvod paní EvyVyděračUlička v rájiKlub tříKrál ulicePrvní políbeníMatka KráčmerkaZa ranních červánkůPobočník Jeho VýsostiZáhada modrého pokojeExtasePísničkářPřed maturitouObrácení Ferdyše Pištory


Aktualizace osobnostního profilu Bedřich Vrbský: 29.3. 2024 01:44