Jiří Vršťala (1920 - 1999)


Jiří Vršťala se narodil 31. července 1920 v Liberci. Odmaturoval a začal studovat na vysoké škole, ale po uzavření vysokých škol nacisty začal pracovat jako dělník. S divadlem přišel poprvé do styku těsně po okupaci, v Zemském oblastním divadle v rodném Liberci (1945 – 1949). Následně se stal členem pražského Realistického divadla (1949 – 1950) a Městských divadel pražských (1950 – 1959).

Věhlas Klauna Ferdinanda a pohostinské účinkování ve východočeském filmu se stalo důvodem jeho trvalého přesídlení do Východního Berlína, kde se ihned stal členem německých filmových studií DEFA v Berlíně (1965 – 1983). Jeho ženou byla v letech 1966 – 1975 německá herečka Angelica Domröseová (*1941).

Jiří Vršťala byl umělcem bez hereckých škol. Bohužel jeho charakterních herectví v českém i světovém repertoáru bylo zcela zastíněno postavou Klauna Ferdinanda, kde Vršťala uplatnil svůj smysl pro humor a potěšení z práce s dětmi. Výstupy Klauna Ferdinanda přetvářel mj. na divadle („Ferdinand má rýmu“, „Ferdinand v kouzelné zemi“ či „Ferdinand a princezna Špindíra“) a gramofonových deskách.

Do českého filmu pronikl už při svém příchodu do Prahy. Hlavní proud jeho české filmografie sahá přes celá 50. léta až do poloviny 60. let ve snímcích VELIKÁ PŘÍLEŽITOST (vězeň a brigádník Vlastimil Zubatík), VESELÝ SOUBOJ (opravář Josef), MORDOVÁ ROKLE (adjunkt Prokeš), PLAVECKÝ MARIÁŠ (montér lanovky), ANNA PROLETÁŘKA (mladík), VÝSTRAHA (mladý dělník), MŮJ PŘÍTEL FABIÁN (prodavač Ríša), KOMEDIANTI (host v hospodě), SEVERNÍ PŘÍSTAV a PUNŤA A ČTYŘLÍSTEK (člen SNB), NEJLEPŠÍ ČLOVĚK (divák), NA KONCI SVĚTA (skladník Josef Válek), Z MÉHO ŽIVOTA (malíř Karel Purkyně), krátká satira MUŽI MĚ PRONÁSLEDUJÍ (nový vedoucí), MUŽ V POVĚTŘÍ (učitel), PÁTÉ ODDĚLENÍ (špion Karlík), ĎÁBLOVA PAST (velitel), TRANSPORT Z RÁJE (řidič Binde), PEVNOST NA RÝNĚ (seržant legie), KLAUN FERDINAND A RAKETA (Klaun Ferdinand), IKARIE XB 1 (pilot Erik Svenson), PĚT HŘÍŠNÍKŮ (zajatec), BUBNY (vedoucí), ATENTÁT (plukovník), …A PÁTÝ JEZDEC JE STRACH (komisař), SMRT ZA OPONOU (pašerák) a JÁ, SPRAVEDLNOST (profesor Rolf Harting).


31.7.1920
Liberec, Československo
10.6.1999
Berlín, Berlin, Německo
Jiří Vršťala csfd

Narozeniny režiséra Z. K.Mravenci nesou smrtFerdinand sucht den RegenbogenFerdinand wird VaterFerdinand rettet die SonneFerdinand, was nun?Der kleine und der große KlausSlávny pesTwarz aniołaDer Weihnachtsmann heißt WilliDialóg 20-40-60Die Nacht im GrenzwaldJá, spravedlnostStudené bleskySmrt za oponouSynové Velké medvědiceÚtěk do mlčeníChronik eines MordesClown Ferdinand will schlafenVrah na dovolenéA pátý jezdec je StrachAtentátBubnyDoppelt oder nichtsPět hříšníkůIkarie XB 1Klaun Ferdinand a raketaPevnost na RýněTransport z rájeVyvoleníBabí létoĎáblova pastPáté odděleníRůže v ArktiděSlavíkStarý protivaDr.Šťastnou cestuMuž v povětříPunťa a čtyřlístekZ mého životaNa konci městaNejlepší člověkSeverní přístavKomediantiMůj přítel FabiánVýstrahaAnna proletářkaPlavecký mariášMordová rokleVeselý soubojVeliká příležitostMalý pitaval z velkého městaClown FerdinandDuhový lukSalut Germain!


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Vršťala: 17.4. 2024 04:50