Matti Pellonpää (1951 - 1995)


Matti "Peltsi" Pellonpää byl finský herec a muzikant. Narodil se v Helsinkách v roce 1951. Začínal jako divadelní a rozhlasový herec. Později se hlavně soustředil na filmovou tvorbu. Věnoval se také hudbě v rockových kapelách ( zpěv a bicí ), jeho rock n´ rollový talent můžete ocenit například ve filmu CALAMARI UNION.

Matti Pellonpää zemřel v roce 1995 na srdeční příhodu. Aki Kaurismäki věnoval svému příteli film MRAKY ODTÁHLY (1996). I po své smrti se Matti Pellonpää objevuje ve flimech Kaurismäkiho a to na fotografiích ( Mraky odtáhly - chlapec na fotce, Muž bez minulosti - fotografie nad barem ). V roce 1996 se dostal Matti Pellonpää ve Finsku na poštovní známku.


28.3.1951
Helsinki, Helsingin seutukunta, Uusimaa, Finsko
13.7.1995
Vaasa, Finsko
Matti Pellonpää csfd

Final Cut - Dámy a pánovéJak se neztratit v L.A.Mraky odtáhlyKivenpyörittäjän kyläSirpaleitaDrž si šátek, TatjanoIron HorsemenLeningradští kovbojové potkávají MojžíšePieniä valheitaHranice smrtiSutkiBohémský životPapukaijamiesKuutamosonaatti 2: KadunlakaisijatNoc na ZemiSyysmuuttoZombie a vlak duchůKiljusen herrasväen uudet seikkailutRäpsy ja Dolly eli Pariisi odottaaCha Cha ChaKumma juttuLeningradští kovbojové dobývají AmerikuPapírová hvězdaŠpinavé ruceArielHamlet podnikáDorisKuningas lähtee RanskaanNäkemiin, hyvästiPäätepysäkkiStíny v rájiCalamari UnionJuhani on kuumeessaViimeiset rotannahatYlösnousemusAikalainenKelloKlaani - tarina Sammakoitten suvustaMaho miesRakkauselokuvaYöjuttu: MerkittyHuhtikuu on kuukausista julminLemmen karu selliOnnentyttöRegina ja miehetZločin a trestVyvrhelovéKauhea murhamies LalliKummallisetLhářPedon merkkiTeatterituokio: Iltamien jälkeenHerätkää ja riemuitkaa!Pietarin miiluRuskan jälkeenKarannut hevonenPäivä ennenSunnuntaiViimeinen savottaAntti - člověk narozený na stromě


Aktualizace osobnostního profilu Matti Pellonpää: 24.2. 2024 16:23