Vittorio Nino Novarese (1907 - 1983)


Vittorio Nino Novarese se jako výtvarník kostýmů prosadil v italské kinematografii již v meziválečném období, četné zahraniční produkce pracující v Itálii po druhé světové válce mu umožnily prosazení v mezinárodním měřítku a nakonec se trvale usadil v Hollywoodu. Jeho úspěšnou kariéru dokládá především dvojnásobný zisk Oscara za kostýmy.

Podobě historických kostýmů se věnoval do nejmenších detailů a měl i představu o celkovém pojetí filmů, proto brzy začal spolupracovat také na scénářích, pětkrát byl i asistentem režie. Jako kostymér, spoluautor scénáře a asistent režie se uplatnil například u životopisných filmů MARCO VISCONTI (1941) nebo ROSSINI (1942). V případě některých filmů ze současnosti byl jen asistentem režie a scenáristou (ÚSTAV GRIMALDI – Nessuno torna indietro, 1945).

Na životopisných filmech i fiktivních dobrodružných příbězích pracoval Novarese i po druhé světové válce, koncem čtyřicátých let začali italské exteriéry pro své historické filmy využívat i filmaři z Británie a Hollywoodu a tehdy dostala Novareseho práce mezinárodní rozměr. Za americký film PRINCE OF FOXES (1949) byl nominován na Oscara. Jako pedagog mezitím působil též na filmové škole Centro Sperimentalo di Cinematografia v Římě.

V roce 1959 se usadil v Hollywoodu, poslední italské filmy, pro něž navrhoval kostýmy, spadaly do tehdy oblíbeného žánru sandálu a meče (VE JMÉNU ŘÍMA – Nel sogno di Roma, 1959; HERODES VELIKÝ – Erode il grande, 1959). Jeho trvalému přesídlení do Spojených států paradoxně předcházela ale jiná profese – po válce totiž napsal román Furia, který byl krátce nato zfilmován v Itálii (ZUŘIVOST – Furia, 1947). Věhlas mu ale přinesla až hollywoodská verze významného režiséra George Cukora (WILD IS THE WIND, 1957), která zaznamenala značný ohlas na mezinárodních festivalech. Díky Cukorovi se pak Novarese přestěhoval do Ameriky.


15.5.1907
Řím, Lazio, Itálie
17.10.1983
Los Angeles, USA
Vittorio Nino Novarese csfd

Kouzelný obloukPeter and PaulTerminal ManZachariahCromwellThe King's PirateNejvětší příběh všech dobVe službách papežeVálečníkKleopatraFrancis of AssisiThe Savage InnocentsThe Story of RuthErode il grandeJudith et HolopherneVe jménu ŘímaLa donna più bella del mondoCento anni d'amoreEternal FeminasIl maestro di Don GiovanniSinfonia d'amoreTraditaFrine, cortigiana d'OrienteIl sacco di RomaMaddalenaIl sogno di ZorroLa regina di SabaDonne e brigantiIl conte di Sant'ElmoMeravigliose avventure di Guerrin Meschino, LeMessalinaRytíř bez zákonaIl ladro di VeneziaShadow of the EagleFalco rosso, IlPrince of FoxesRivale dell'imperatrice, LaSparviero del Nilo, LoIl cavaliere misteriosoIl passatoreLegge di sangueI pagliacciMater DolorosaSant'Elena piccola isolaTempesta sul golfoRossiniIl re si diverteMarco ViscontiIncanto di mezzanotteTrappola d'amoreUragano ai tropiciSouboj národůTerra di nessunoI due barbieri1860MasadaSandokan


Aktualizace osobnostního profilu Vittorio Nino Novarese: 28.11. 2023 08:57