Růžena Lysenková (1918 - 2013)


Růžena Lysenková studovala na pražské konzervatoři (1938-1940), za války pak odešla hrát k venkovským kočovným společnostem, mj. působila u Středočeské činohry Josefa Burdy. Ještě v průběhu války pak získala angažmá v pražské Alhambře a následně Pražském lidovém divadle (1943-1944). Již na těchto scénách prokázala schopnost širokého hereckého umění, takže po válce o ni projevily zájem naše přední divadla. V letech 1945-1948 tak hrála ve Vinohradském divadle, kde vynikla ve hrách Večer tříkrálový nebo Mína z Barnhelmu. Po angažmá v Divadle státního filmu (1948-1952) pak na třicet sezón zakotvila v Městských divadlech pražských (1952-1982). Na tomto jevišti našla široké uplatnění v repertoáru různorodého charakteru, projevila schopnost konverzační lehkosti, kultivovaného humoru, dokázala ale zahrát i lyrické role, prosadila se také v muzikálu. Mezi stěžejní představení s její účastí patřily hry Liška a hrozny, Fidlovačka, Já k čertu žiju rád, Sňatková podvodnice atd.

Růžena Lysenková byla provdaná, syn Petr Geisler (1949-2009) byl lékařem a japanologem, v herecké kariéře nadmíru úspěšně pokračují vnučky Anna Geislerová (*1976) a Ester Geislerová (*1984).


16.12.1918
Diósgyőr, Maďarsko
6.9.2013
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Růžena Lysenková csfd

Čas jeřabinVšechny krásy životaCesty ze slepých mapNaděje má hluboké dnoVeronikaJak se rozloučit s OdettkouVětrná setbaProč se vraždí starší dámyDemokratiStarožitníkův krámPumpaři od Zlaté podkovyTichý svědekRenataOdvážná slečnaPanenství a kriminálKolotočMalá DorritkaRaději potměDobrodružství Huckleberryho Finna - Jak jsme osvobozovali JimaDáma na kolejíchPolka jede do světaPo stopě zlého činuPáni GlembayovéŽenitbaKdyž nastaly deštěProti všemV tento čas vánočníVila ToscaKremelský orlojLidé jako tyProbuzeníStačí mlčetVassa ŽeleznovováBaron KaplanTři přáníÚtěk ze stínuŽižkovská romanceGenerál Washington a čarodějŠtěňataJurášekMuž v povětříStalo se v deštiNa konci městaCesta ke štěstíMordová rokleVstanou noví bojovníciPytlákova schovanka aneb Šlechetný milionářDobrodružství kriminalistikyPanoptikum Města pražskéhoMalý pitaval z velkého městaInženýrská odyseaŽena za pultemChalupáři


Aktualizace osobnostního profilu Růžena Lysenková: 3.4. 2024 14:24