Tamara Makarova (1907 - 1997)


Tamara Fjodorovna Makarova, sovětská a ruská filmová herečka a učitelka, se narodila 31. července (někdy chybně uváděno 13. srpna) 1907 (podle jiných zdrojů - v roce 1902) v Petrohradu do vojenské rodiny lékaře. Ve čtrnácti letech se stala baletkou. V roce 1924 po absolvování praktické školy se zapsala do herecké dílny МАСТФОР, kde se poprvé setkala se Sergejem Gerasimovem.

Za války se Makarova zúčastnila obrany Leningradu, kde zaujímala postavení zdravotní sestry. V tomto období natočila snímek NĚPOBEDIMYJE (1942), kde hrála jednu z hlavních rolí. Poté se manželé přestěhovali do Taškentu (hlavního města Uzbekistánu). Narodil se jim syn Artur, který se později stal spisovatelem a scénáristou. Před koncem války se rodina přestěhovala do Moskvy. Od roku 1944 Tamara Makarova vyučovala na Institutu kinematografie, který dnes nese jméno jejího manžela. Mezi slavné herce, které Tamara učila patří například S. Bondarčuk nebo VV Tichonov.

Tamara Makarova byla laureátkou řady ocenění, mj. obdržela titul Hrdina Socialistické Práce. Zemřela dne 20. ledna (podle jiných zdrojů - 19. ledna) 1997 v Moskvě.


13.8.1907
Petrohrad, Ruské impérium
18.1.1997
Moskva, Rusko
Tamara Makarova csfd

Lev TolstojV načale slavnych dělJunosť PetraDcery a matkyMilovat člověkaNovinářPěrvyj trollejbusLidé a zvířataDny všední a svátečníPamyat serdtsaCesta pravdyVenkovský lékařMladá gardaOdvážná školačkaPříběh opravdového člověkaTři schůzkyKamenný kvítekPřísahaBolšaja zemljaNěpobedimyjeVelká zářePo maškarním pleseUčitelKomsomolskPolární hrdinovéSekret firmyLjublju li těbja?DezertérSčastlivyj KentNový Babylon


Aktualizace osobnostního profilu Tamara Makarova: 22.3. 2024 15:54